Красимир Георгиев – Красьо Черния. Снимка: Булфото

Факт е, че обаждания има, но в моята практика те не са злонамерени. Така бившият член на ВСС Иван Димов коментира пред Нова телевизия дали е получавал нареждане кой да бъде назначен за прокурор или съдия.

„Такъв разговор с такъв тон никой с мен не е провеждал. Министрите имат нужда от информация и се консултират“, категоричен е Димов.

Иван Димов подаде оставка, след като се появи информация, че бизнесменът Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, срещу 200 000 евро осигурява между 8 и 13 гласа във Висшия съдебен съвет. В момента Димов е свидетел по делото срещу Красьо за лъжесвидетелстване.

„Година и половина след като се разрази този скандал, истината започва да излиза наяве. Случаят с търговията с влияние, касаещ Красьо Черния, е балон, който се пука. Лобирането във ВСС се извършва по съвсем различен начин и е абсурдно един обикновен човек да може да налага или да въздейства по някакъв начин, твърди Димов.

Той не отрече, че се е виждал с бизнесмена Красьо, но това се е случвало само веднъж.

"Кадруването се извършва много по-често от хора от системата, от министри, от депутати, но не и от хора, които нямат връзка със системата. Всекли член на ВСС има свой кръг от познати. Когато се е касаело за назначения, аз лично съм се допитвал до свои познати от съответния регион, ако не познавам човека. Търсил съм съдействието на народни представители, които познават своя регион и своите хора, но все пак в моята практика на мен никога не са ми казвали човек на някого да бъде назначаван", каза Иван Димов.

Още по темата

Димов твърди, че докато е бил член на ВСС, комуникирал както с министри от Тройната коалиция, така и с министри от ГЕРБ и е работил успешно с Гергана Паси и с Румяна Желева.

В началото на седмицата адвокатът на Красьо Черния – Христо Ботев, заяви, че прокуратурата е прекратила разследването за търговия с влияние.

Според прокуратурата производството за търговия с влияние е прераснало в обвинение за данъчни престъпления, което обаче не е свързано с лобисткия скандал, който избухна в средата на 2009 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase