Софийски апелативен съд потвърди мярката за неотклонение на Алексей Петров – подписка. Решението е окончателно.

Съдебният състав отчете, че здравословното му състояние е влошено, но не заради това го пуска на свобода.

Минути преди това прокуратурата поиска мярката „домашен арест“ или рекордната парична гаранция от 1 684 628,50 лева. Толкова са средствата, които според обвинението Петров нанесъл като щета. Апелативните съдии обаче отхвърлиха предложението.

В началото на месеца и СГС промени мярката му за неотклонение от „домашен арест“ в „подписка“. Тогава съдът реши, че няма опасност Петров да се укрие или да извърши друго престъпление, а и доказателствата срещу него били силно разколeбани.

А в доказателствата, събрани по делото, пише, че Алексей Петров е част от престъпна група, занимавала се с различни престъпления – от изнудване и рекет през склоняване към проституция, източване на средства от "Кремиковци" до търговия с влияние и източване на ДДС от държавния бюджет.

Впоследствие обаче обвинението бе свито до рекет, изнудване и разгласяване на държавна тайна.

След като чу решението на съда, Алексей Петров коментира, че интерес към неговата мярка и взрива дни преди това имат хората, които стоят зад цялата кампания срещу него, хората, които са го арестували, за да го отстранят от обществено-политическия живот.

„Оттук нататък вероятно ще излязат на повърхността и редица други поръчки”, каза той.

Според него скандалът „Октопод” е сътворен от Драшков под патронажа на премиера Борисов, като е използван и ентусиазмът на министър Цветанов.

Още по темата

„В момента големият въпрос нито са делата тук, нито „Октопод”, нито Алексей Петров, а сривът в икономиката и битуването на страната в бедността. Това на един етап ще бъде изведено като геноцид”, посочи Петров.

По думите му – сред нещата, които трябва да се изяснят, са побоят над журналиста Огнян Стефанов, както и „как се финансират тези журналисти, които ме упрекват”.

Алексей Петров е на мнение, че побоят над Стефанов няма да се разкрие, тъй като имало „явни пречки”.

Петров препрати въпроса кой стои зад покушението срещу него към Бойко Борисов, който тогава бил главен секретар на МВР. По-рано днес бившата барета намекна, че премиерът има пръст в атентата срещу него от 2002 г.

Накрая той заяви, че ще се заеме със задълженията си във федерацията по карате, а след това и в Съюза за стопанска инициатива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase