Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд ще е със седалище в София, решиха депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за съдебната власт.

Съдът, известен още като „Антимафия“ ще гледа делата, свързани с тежката криминална престъпност и престъпления, извършени от организирани престъпни групи.

Депутатът от „Коалиция за България“ Любен Корнезов възрази по време на обсъжданията, че създаването на новата институция е икономически необосновано, защото в нея ще влязат много малко дела.

„По 100 дела на година ще гледа новият специализиран съд, това е само 1% от всички дела, разглеждани от съдебната система“, изтъкна той.

По думите му вече е уреден начинът на командироване на магистрати в двете спецсъдилища.

Той разкритикува и правилата за избор на съдебните заседатели за „Антимафия“ – те ще бъдат предлагани от Столичния общински съвет. По принцип общинските съвети по места предлагат на съответните съдилища заседателите.

„Не бива един политически орган, в който управляващите имат мнозинство, да избира съдебните заседатели, които ще съдят противниците на ГЕРБ“, посочи Корнезов.

Още по темата
20 дек 2010 17:25

Освен съда „Антимафия“, народните представители гласуваха и създаването на специализирана прокуратура и специализиран следствен отдел към нея.

„Изградихте цяла паралелна правораздавателна система, не прекалявате ли“, критикува червеният депутат, допълвайки, че за него „това не е специализиран, а извънреден съд“.

Днес депутатите приеха и условията, на които трябва да отговарят магистратите, за да започнат работа в новите структури.

Поне 10 години трудов стаж ще трябва да имат съдиите в специализирания наказателен съд. Същото условие важи и за обвинителите в спецпрокуратурата.

От тях поне 5 години трябва да е стажът им по наказателни дела.

За втората специализирана наказателна инстанция – апелативната, изискването за стаж е най-малко 12 години, като осем от тях магистратът трябва да е работил като съдия по наказателни дела, прокурор или следовател.

Същите са и изискванията за стаж на административните ръководители на двете инстанции на спецсъда и прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase