Снимка: Булфото

Всичко, което зависи от съдията по делото „Наглите“, е свършено. Това коментира Пламен Стоилов, председател на комисията към ВСС, която наблюдава делата с висок обществен интерес.

Членовете на комисията днес се запознаха с материалите по делото, което бе отложено на първото заседание заради отсъстващ адвокат, и разговаряха с изпълняващия длъжността председател на СГС Величка Цанова.

Те обаче не се срещнаха със съдебния състав, след като преди дни цялото наказателно отделение на градския съд, а по-късно и техни колеги от Районния възразиха срещу такава стъпка.

Днес Стоилов обясни проверката на този толкова ранен етап с високия обществен интерес и заяви, че това е предупреждение към страните в процеса.

Още по темата

„Преценихме, че е добре да го вземем на контрол още от първото заседание и това да бъде предупреждение към страните да не използват традиционните си способи за отлагане на дела“, заяви той.

Пламен Стоилов отхвърли съмненията за натиск върху съда и обясни, че комисията никога не си е позволявала да се намесва в работата му по същество. Протестните писма на съдиите коментира така: „На първо време ми се стори, че някой се опитва да оказва натиск върху ВСС да не изпълнява задълженията си и да не извършва проверки“.

След това каза, че няма никакви причини за напрежение и това било непродуктивно. По думите му винаги когато ВСС прави проверка на дадено дело, се среща и със съдебния състав.

„Нека страните да го тълкуват както намерят за добре, но ние ще държим делата да протичат нормално, в разумни срокове и да не се спъва ходът на производството“, каза още Стоилов. Той обаче не се ангажира с оценка какъв би бил разумният срок за приключването на делото.

Попитан защо ВСС реши да се заеме именно с процеса „Наглите“, а не с движението на разследването по „Октопод“-а, той обясни, че е физически невъзможно комисията да наблюдава всички дела с висок обществен интерес, които са над 240.

Изпълняващият длъжността председател на СГС Величка Цанова коментира след разговора с комисията, че сега и ВСС, и съдиите са се успокоили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase