Красимир Георгиев (д) и адвокатът му Христо Ботев (л). Снимка: БГНЕС

Съдията от Шуменския районен съд Тодор Тодоров заяви днес пред Софийския районен съд, че Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, му е предложил лобистка помощ.

Съдията е един от понижените в ранг магистрати заради контактите си с плевенчанина.

Днес той разказа пред съда, че се запознал с Красьо миналата година чрез свой приятел – журналист от града. Журналистът свързал съдията с Георгиев чрез свой познат.

Още по темата

По-късно Тодор Тодоров се срещнал с Георгиев в кафене до Съдебната палата в София. Магистратът бил в града, за да кандидатства пред ВСС за ръководител на Районния съд в Шумен.

Той казал на Красьо какво работи, а плевенският бизнесмен му обяснил, че има 15 гласа в съвета, които могат да помогнат за кандидатурата му. Казал му и да се обади, когато конкурсът наближи.

Това е първият свидетел по делото срещу станалия известен като лобист в съдебната система Георгиев, който казва, че "услугата" му е предложена от подсъдимия.

По-рано показания дадоха двама прокурори, контактували си с Красьо, но те отрекоха да им е предлагал „професионална помощ“.

Самият Красимир Георгиев коментира пред журналисти, че има няколко приятели, за които впоследствие е разбрал, че са магистрати.

По думите му те били интелигентни хора и ще продължи да поддържа връзка с тях, както правел и с други хора с различни професии.

Той отрече да е човекът, който разпределя позициите на магистратите в страната, и добави, че много неща не са му станали ясни днес, например за какво точно е излъгал.

Процесът за лъжесвидетелстване срещу Красимир Георгиев ще продължи на 7 декември.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase