Общ преглед

Лято, слънце, време за почивка. Вероятно хора от цял свят мислят как да се подготвят и да прекарт добре през топлите летни месеци.

Discovery обаче има друга мисия - използвайки глобалното си влияние, те ще съсредоточат вниманието на световната общност върху най-големия носител на смърт в съвременната история на човека - комара. Премиерата на документалния филм е на 6 юли, четвъртък, от 21:00 часа, по Discovery Channel.

Има ли риск от пандемия?

В световните новинарски емисии често има репортажи, които ни информират за локализирани огнища на болести като зика, малария, вирус на западнонилската треска, жълта треска, чикунгуня и денга.

Това, което седи зад тези новини е доста мащабна история, която разкрива връзката между тези болести и как са задвижвани от една единствена сила - комарът. А със непрекъснатото разпространение на комарите, както и затоплянето на Земята, която става още по-гостоприемна за опасните насекоми, опасността се увеличава.

Документалният филм представя нарастващата глобална заплаха, която без всеобщи международни усилия, светът и неговите граждани са заплашени от историческа пандемия, която би могла да изложи милиарди души на риск от фатална инфекция.

Комарите убиват повече от 750 000 души годишно, много от които деца. В днешно време промяната в климата и улеснения международен туризъм само засилват опасността, ускорявайки разпространението на комарите по света. Тъй като те вече могат да оцеляват и виреят на места, на които не са могли преди - Бразилия, Флорида и дори северните щати като Вашингтон и Ню Йорк.

А в много части на света са крайно неподготвени да се справят със заразите.
 
Заснет на четири континента, "Комарите" включва коментари на световни здравни лидери, както и личните истории на мъжете, жените и децата, живеещи в страх, че всяко следващо ухапване може да бъде фатално.

Първият регистриран случай на човек, заразен със зика е през 1967 г., когато вирусът мигрира от Африка в Малайзия. 40 години по-късно зика отново се разпространява на островите на Тихия океан, стигайки до Бразилия през 2014 г. Вече над 2,5 милиарда души са застрашени от потенциална епидемия на зика, която би могла да струва на света над 500 милиарда долара.

Тази притеснителна статистика е предсказание за това какво ще се случи, ако световните здравни лидери не бъдат призовани да вземат мерки още днес.

Историите в документалния филм

"Комарите" представя баща и син от отдалечено село в Африка. Бащата се опитва да разбере защо и двамата са се заразили с малария въпреки комарниците. Той носи сина си на гръб до болницата, пренебрегвайки собственото си здраве. Във филма ще видим и Лесли Майнърс, майка от Куинс, Ню Йорк, която се заразява със западнонилски вирус в собствения си квартал.

"Никога не съм предполагала, че това ще ми се случи. Западнонилски вирус в това модерно общество. Това е все едно да играеш руска рулетка. А аз изгубих играта".

Филмът разказва и историята на мъж и жена от Маями, Флорида, които имат малка дъщеря и друго дете, което е на път. Скот и Линдзи Фухрман са се затворили в дома си от страх да не се заразят със зика.

"В Маями е лято и ни е страх да излезем навън", обяснява Линдзи. Семейството е ядосано, чувствайки, че управляващите са ги разочаровали. „Нашето правителство се провали", коментира Скот. "Мислеха си, че това е измислица. Всички го очаквахме, а те отказаха да ни помогнат".  

Най-ужасяваща е историята на млада майка от Бразилия, която се грижи за бебето си, родено със зика, страхувайки се, че болестта може да засегне и нероденото й дете. Бившият директор на "Центъра за контрол и превенция на заболяванията" коментира във филма, че "има много болести, които могат да бъдат разпространявани от комари. Трябва да измислим нови, по-добри начини да спрем тези насекоми, за да се предпазим не само от зика, но и от това, което може да последва".

Звездите

Болестите, които се пренасят от комари, не са подминали и световни знаменитости. Джордж Клуни е страдал от малария 2 пъти, от същата болест са били засегнати още бившият президент на САЩ Джон Кенеди, Майка Тереза, певицата Черил Коул, актьорът Рос Кемп, бившият халф на футболния Челси Майкъл Есиен, Сър Дейвид Атънбъро, създател на редица научнопопулярни филми.

Линдзи Лоън пък е била заразена с чикунгуня, а със зика се е борил известният музикант от Ямайка Бени Мен.

"Това е проблем, който може да ни изненада изключително много. Светът не разполага с глобално правителство и когато има проблеми, които изискват световно сътрудничество, е трудно да предвидим как ще овладеем ситуацията", коментира Бил Гейтс, основател на Microsoft. Световният лидер е един от експертите, които споделят мнение и позиция в документалния филм "Комарите".

"Discovery е в стихията си, когато разпознава световен проблем и показва ефектите му върху всеки човек и местните общности", казва Рич Рос, президент на групата Discovery, Animal Planet, Science Channel и Velocity. "Разпространението на болести, пренасяни от комари на места, където никога не ги е имало преди има потенциала да промени света, който познаваме. "Комарите" насочва вниманието към този бързо разрастващ се проблем, давайки на публиката възможност да го разбере и да се подготви за новия свят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар