Пенка. Снимка: Big Brother All Stars

Ромката Пенка излезе от Къщата на Big Brother. Оказва се, че това изобщо не я е учудило. И за миг не е смятала, че ще спечели, защото някои хора като Мартин Карбовски вече са й създали доста лош образ в медиите. "А хората вярват на такива груби изказвания", убедена е тя. Друг важен фактор е, че е ромка, а последното, което е изиграло важна роля в изгонването й, е, че е необразована.

Защо спря да учиш?

Спрях, защото се наложи да гледам по-малкия си брат, а после започнах работа. Била съм в завод за пилета, в рибна борса, в пекарни...

Как виждаш бъдещето си?

Виждам добре бъдещето си. Фактът, че нямам образование, е проблем, но не чак толкова голям. Има висшисти, които са стигнали до казаните. Има необразовани, които са преуспели в този живот. Важно е да можеш да разсъждаваш, да имаш акъл. Липсва ми да съм в училище със съученици. Изживяване, което е хубаво да усетиш. Наясно съм, че ако имам образование, много по-лесно ще завързвам разговори, но не е главното в живота ми.

При излизането си от шоуто обеща, че ще продължиш да учиш.

Да, искам, но медиите не могат да ми наложат – от Къщата да ида в класната стая. Имаше изказвания между коментиращите в лайф предаването, които се вкопчиха брутално в липсата ми на образование, но не отбелязаха други мои качества. Това, че бях себе си и че не съм спряла да уча, за да бездействам или крада. Работила съм, така се е наложило.

Какво също не се говори за живота на ромите, а е важно?

Не се говори достатъчно, че не всички роми лъжем или крадем. Има доста образовани роми – интелигентни, възпитани, водят нормален начин на живот. В моето семейство брат ми и сестра ми са завършили. В момента малкия ми брат учи. Майка ми работи – водим съвсем нормален живот. Само с мен така се случи, но не е непоправимо.

Чувстваш ли се обременена от това, че си от ромски произход?

Много пъти съм чувствала неразбиране, както от тези коментатори. Не може да им втълпиш, че има и свестни роми. Не може за всяка кражба да сочиш ромите. Има и такива, но не може всички да сме под общ знаменател.

В Къщата се сприятели с Денди, Скалата...

Още с Ели, Джийсън и Райна. С всички тях ще запазя приятелство си.

Защо не се случи същото със Златка Райкова, например?

От много различна черга сме. Не може плеймейт, излизала на кориците на списания гола, да се прави на хрисима пред аудиторията.

Ти също участва в друго реалити – за красиви жени – Мис България.

По-различно е. Това е доста по-скромен проект, без голотии. Доколкото разбрах за Райкова, тя е имала доста бурен живот. А тя се прави на света вода ненапита.

Ти не би ли се съблякла?

Бих, но не бих се правила на толкова хрисима. Ще си знам мястото. Двете Златки обаче го правят и явно им се получава, щом Райкова е с най-висок вот.

Биг Брадър ли я прави такава?

Не се излъчва всичко. Продуцентите ги представят като домакини и готвачки, но Райкова е като рентгенова снимка – много прозрачна и елементарна. Все едно аз като съм неграмотна, да се правя на висшист.

Кое ти беше най-трудно?

В мисията, когато ни вързаха. Няма как някой да ми наложи да съм нонстоп с хората, с които нямам никакъв диалог. Затова и бях първата, която се отвърза.

Кое ще ти остави най-добри спомени?

Спомените с Джийсън в басейна и импровизирания затвор. Имам хубави моменти и с Ели, Киро, Денди.

Защо се случи така с Джийсън?

Той не може да понася някой да го подценява.

Какво ще правиш оттук насетне?

Ще си почина, след което ще видя какво правя с образованието си, ще си намеря работа и ще чакам моя приятел да се върне. Мога да работя всичко. Нямам претенции. Отново мога да съм хигиенистка. Не се поставям по-нависоко от другите хора. Знам си мястото.

Говорят, че имаш високо самочувствие.

Много трудно е в такава среда и без образование да имаш такова самочувствие. Аз все пак го имам, защото съм борбена. Израснала съм почти сама и съм се отделила много рано от семейството си и се справям, това ме кара да се чувствам горда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase