Павел Чернев. Снимка: Булфото

Първият политик у нас, престрашил се да го видят по "долни гащи" – Павел Чернев, излезе от реалити формата Vip Brother. Решил е да обърне внимание на здравето си и да посети по Коледа сестра си в Щатите, където да играе на воля с племенниците си. В шоуто много е харесал общуването със Станка Златева и Стойко Сакалиев... Доволен е от шанса, че е общувал с хора, които първоначално не е харесвал, а след предаването вече са приятели. Такъв е случаят с Мишо Шамара.

Това обаче не се случи с Мира. Защо?

С Мира не се получи, защото недоверието ми към нея стои. Когато спре да участва в политически предавания и започне да се занимава със социология на друго ниво, тогава Мира ще види приятел в мое лице. Влязох в Къщата настроен срещу нея. Това съм й го признал. Причината е в политическите й позиции и заради това, че е част от тази система в българската политика на писаните служебно резултати, на надписаните рейтинги, на назначените лидери. Това е строго работеща медийно политическа машина, която дава цедка и казва – този - не, този – да. Отговарям за думите си. Машината ще ми отмъсти.

Какво е за вас политиката?

Политиката за мен е средство да постигна каузата си. А тя е много простичка – просперираща България, населена от щастливи българи, която да не бъде източник на емиграция, а да бъде цел на други народи да идват тук. България е била такава 20-те и 30-те години на 20-и век и може да бъде отново такава.

Какво й пречи?

Пречи й, че вече няма хора, които да вярват, че това може да се получи. Аз обаче съм такъв.

Няма вяра в политиците или в обикновените хора?

Сред политиците цари тотален разврат. Обикновените хора са отчаяни. Те имат нужда от малко, за да подкрепят всяко усилие в тази насока. Нужно е да дадеш на хората сигурност, че и утре ще е ден, че за техните деца ще има възможности. Тогава тези хора ще маршируват и като армия. Вече сме го правили това и пак ще се случи.

Ще се включите ли активно в политиката?

Преди да вляза в шоуто, исках да обявя, че се отеглям от активната политика. Т.е. няма да се кандидатирам на изборни позиции. На парламентарните избори, само по настояване на щаба, приех да съм последен в листите за Габрово. Така че оставам в политиката, но съм готов да подкрепя нови лица. Всеки лидер има нужда от екип. Аз съм готов да съм част от този екип, но търся честните лидери. Никога няма да съм с едноличен лидер, за какъвто Сидеров се изживява.

Връщам ви към шоуто. Как един политик влезе в подобно предаване?

Винаги съм бил нестандартен политик. Не съм се изживявал много в тази роля. Обичам предизвикателствата. Никой политик не се е осмелил да направи това освен Емил Кошлуков и то само до вратата на Къщата. Кой политик ще позволи да му снимат долните гащи и шкембето? Кой политик ще си позволи да го видят какъв тулуп е всъщност или какво мрънкало е и ще се осмели да не е с щаба си от пиари и социолози.

Политик под прицел...

Този формат казва истината за всеки. То е негов съдник. Аз дръзнах и излязох срещу огледалото. Това е моят девиз.

Харесахте ли това, което видяхте?

Важно е хората дали са го харесали. Аз бях себе си. Близките ми хора често са се чудили защо върху мен се лее такава помия. Казвали са ми: „Ти си съвсем друг човек!”

Какво още не показахте?

Исках да разбия фасона на Пламен. Показах му отношението си, но имаше още. И все пак колкото и да съм искал да му нацепя муцуната, толкова страдах, когато беше в трудна ситуация. Като си тръгвах и той каза: „Павка, признавам, че като съм бил зле, си бил на моя страна”. Аз съм винаги на страната на по-слабия и потиснатия, на онеправдания. Иначе не го одобрявам като човек, тъй като е шпионин и подлец.

Но все пак бяхте в групата на силните – в отбора на Ваня Червенкова.

И аз установих това, но нямам нищо против да съм от котерията на Станка Златева и Ваня, известна вътре и като Фотка.

Изглежда яростна.

Това, което е преживяла, не го пожелавам на никого. Да, вика и нагрубява, но като я оставиш да си излее чувствата, става човек със златно сърце.

Показахте близост с доста хора, кого усетихте като най-близък?

Много хора ми допаднаха. Естествено всички ме питат за Лили. Тя наистина е една много приятна млада жена. Видях, че е в лош етап от живота си. Една свита, която дори да посегнеш да успокоиш, се дърпа. Мачкано и тормозено същество, на което дадох и топлина. Е, мъж съм, а тя е много секси жена. Говори се и за отношенията й с Тервел, но мисля, че двамата са зрели хора, които имат своите приоритети.

Доволен ли сте от участието си, въпреки че не стигнахте до финал?

Аз не бях човек, който трябваше да спечели този формат. Не мога да се състезавам с шампиони и красавци, но най-голямата ми печалба бе, че успях да кажа истината за себе си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase