Снимки: Samsung

Изкуственият интелект е най-горещата технология в света през последната година. Това не е случайно. Най-сетне развитието на AI достигна до етап, в който виждаме реалните му приложения както в чисто потребителски план, така и за бизнеса. Логично беше и производителите на смартфони да протегнат ръка към този тип решения, след като виждат, че потребителите проявяват все по-голям интерес. И така, изкуственият интелект е тук, а Samsung е сред първите производители, които подсказват какво можем да очакваме от навлизането му в устройствата, които ползваме ежедневно.

Южнокорейският гигант ни дава възможност да надникнем зад кулисите на задаващата се AI революцията, със своята нова серия смартфони Galaxy S24, където функциите с изкуствен интелект определено преобладават. Какво можем да очакваме от новите устройства – Galaxy S24, Galaxy S24+ и Galaxy S24 Ultra?

AI смартфон за работа   

Ежедневната работна комуникация може да е предизвикателство, особено когато трябва да се жонглира с множество задачи. Ето защо в серията Galaxy S24 Samsung е добавила интересна нова функция, наречена Note Assist, която присъства в услугата Samsung Notes. За хората, които си водят много бележки, тя предлага изключителни решения, като обобщаване на написаното, създаване на шаблони и дори създаване на заглавни страници на бележките. Последното е чудесна възможност да не се губите из множеството файлове. Всеки от тях има изготвено от AI заглавие, което подсказва какво е съдържанието.

За гласовите записи на срещи с няколко души е предвидена функцията Transcript Assist, която също използва AI и преобразува говор в текст.

Интересното е, че не само може да транскрибира всичко казано за секунди, но и да превежда и дори да обобщава казаното. В свят, в който сме свикнали с непрестанни работни разговори, планирания и конференции, този тип услуги ще бъдата абсолютно улеснение и ще се превърнат в норма, защото спестяват много време и усилия.

По-лесно търсене

По данни на Hubspot Google обработва приблизително 99 хил. търсения всяка секунда. Това се равнява на 8,5 млрд. търсения на ден, а средно един потребител прави между три и четири търсения дневно. Изкуственият интелект в серията Galaxy S24 превръща търсенето в детска игра с функцията Circle to Search with Google. Тя е изцяло нова и е интегрирана в Android, като в смартфоните на Samsung се активира с продължително натискане на Home бутона.

След това е достатъчно просто да се огради, подчертае или отбележи елемент на екрана, който потребителят иска да потърси, включително текст. Отдолу на екрана изскача прозорец с подбрани резултати от търсенето. Хубавото на тази функция е, че работи и при направата на снимки. Например ако потребителят може да хареса раница, която вижда из града, е достатъчно просто да я снима, огради, а след това Google да му каже всичко необходимо за модела. Генеративният изкуствен интелект, интегриран в услугата, е изключително полезен, защото дава основната информация, като я тегли директно от мрежата и я структурира, така че потребителят да не губи време в продължително търсене на това, което му трябва. Всичко се случва изключително интуитивно и е чудесен вариант за търсене в моментите, в които потребителят иска да потърси нещо бързо или не му се набира текст в търсачката.

Без бариери в комуникацията

Едни от най-полезните AI функции в новата серия Galaxy S24 са тези, свързани с превода. Смартфоните предлагат просто за ползване решение за разбиване на езиковите бариери – Live Translate. То извършва интелигентни преводи на текст и разговори. Така при водене на разговор по телефона с някой, който общува на чужд език, Live Translate може да предложи двупосочен гласов и писмен превод в реално време. Всичко това се случва в софтуера на Samsung, без да се налага инсталирането на допълнителни услуги. Текстовете от разговорите пък се пазят на самия смартфон и са малкимално защитени. Функцията все още не работи на български, но поддържа големи езици като английски, немски, испански и френски.

Освен това южнокорейският гигант е вградил изкуствен интелект в Samsung Keyboard на новите си смартфони, който може да превежда съобщения, имейли и друг текст на 13 17 езика в реално време, като предстои този списък да се увеличава съвсем скоро. Interpreter функцията пък дава възможност разговорите на живо да се превеждат незабавно, а казаното да се изписва на самия екран. Най-голямото удобство тук е, че телефонът не се нуждае от интернет свързаност, за да изпълнява тази задача. Серията също така може да транскрибира, обобщава и превежда гласови записи. Очевиден е опитът на Samsung да даде зелена светлина на комуникацията, въпреки езиковите различия.

Дори при шофиране Android Auto може да обобщава входящите съобщения, като помага и с предлагането на подходящи за случая отговори. Така потребителят има възможност без да пише да изпрати съобщение, в което се казва по кое време се очаква да пристигне например, но да не се разсейва на пътя. Целта е удобство и по-малко неща, за които човек да се тревожи в момент на шофиране.

Повече творчество

Изкуственият интелект съвсем естествено се настанява и в камерите на новите смартфони. Отдавна компаниите в бранша интегрират AI в своите фотографски услуги, но в серията Galaxy S24 Samsung предлага цялостен набор от инструменти на базата на изкуствен интелект, които издигат телефоните на съвсем ново ниво. Отвъд впечатляващите камери на Galaxy S24, Galaxy S24+ и Galaxy S24 Ultra, устройствата правят фотографското изживяване още по-приятно.

AI влиза в инструментите за редакция на кадрите, включително дава възможност да се промени позицията на обектите на снимката или да се изтрият обекти, ако пречат на цялостната композиция. Последната опция е чудесна, когато искате да премахнете табели от фона, случайно попаднали в снимката хора и други елементи. Има функция, която автоматично може да предложи кое да бъде премахнато от кадъра и да запълни чрез изкуствен интелект празнината, така че корекцията не личи. Тя работи и при изкривена снимка, като AI може да запълни рамките. Самите кадри изглеждат напълно естествено и намесата на технологията не личи. Със сигурност тази опция ще се хареса на повечето потребители, защото може да спаси хубави кадри, които са със случайно попаднали в тях обекти и хора и пречат за предаването на цялостното послание.

При видеата пък AI дава възможност от нормално заснето видео да се направи такова на забавен кадър. Instant Slow-mo всъщност генерира допълнителни кадри, така че да забави картината постепенно, без да влияе негативно на качеството. Super HDR прави реално визуализации преди натискането на затвора и по този начин гарантира, че всяко хубаво видео може да се превърне в още по-ефектно само с няколко натискания на екрана.

Как смартфонът издържа на цялото това натоварване?

Това е логичен въпрос, след като изкуственият интелект иска повече ресурси от хардуера в смартфоните. При Galaxy S24 Ultra, който предлага най-голяма част от новите AI функции, компанията ползва Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform за Galaxy, който е оптимизиран специално.

Процесорът предлага подобрение в модула за невронна обработка на процесите (NPU), за да направи устройството по-ефективно. По този начин Samsung гарантира, че устройтвата ѝ работят оптимално и могат да предложат на потребителите всички необходими функции, за да направят дните им по-приятни. В крайна сметка това е идеята на всяка технология – да служи на човека, да му е полезна и да му дава повече време за неща, които си заслужават вниманието му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase