Снимка Пиксабей

С инвестиции за около 4 млрд. евро до 2027 г. ЕК ще подкрепя развитието на изкуствен интелект, съобщи специалният пратеник на БТА.

Парите са от бюджета за образование и цифровизация, като общите частни и бюджетни инвестиции ще достигнат около 4 милиарда евро. Предложенията включват възможността за развитие на европейска инфраструктура в езиковите технологии, за да се преодолее недостигът на данни за европейските езици за обучение на решения с ИИ.

Очакванията на Еврокомисията са занапред изкуственият интелект да бъде използван включително при управлението на движението в градовете и обработката на отпадъците. Предстои Европейският парламент и Съветът на ЕС да оценят предложенията на комисията.

Европейската комисия представи днес предложения за мерки в подкрепа на европейските дружества за разработване на изкуствен интелект (ИИ) с отчитането на ценностите и правилата на ЕС. В съобщение на комисията се отбелязва, че през декември бе постигнато политическо споразумение за европейско законодателство за ИИ и това ще бъде първият всеобхватен закон в света в тази област.

Предложените днес мерки включват придобиване, осъвременяване и използване на суперкомпютри, създадени за ИИ. Целта е да се открие възможност за бързо самообучение на машините и обучение на големи модели на изкуствения интелект с общо предназначение. Комисията предлага да бъде улеснен достъпът до тези суперкомпютри.

Предвижда се създаването на отдел, който следи за развитие на политиката в областта на ИИ и да наблюдава и приложението на новото законодателство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase