Снимка: Volkswagen

Германският концерн Volkswagen AG трябва да извърши ремонта на 8 млн. автомобили с дизелови двигатели до края на есента на 2017 г. Такова изискване е отправило ръководството на Европейската комисия (ЕК), според което препрограмирането на дизеловите мотори на колите се бави.

Както съобщава агенция ДПА, ръководството на ЕК и европейските служби за защита на правата на потребителите са изпратили официално писмо до Volkswagen, в което му поставят условие до края на месец септември да потвърди, че преоборудването на автомобилите с незаконния софтуер ще бъде завършено през есента на 2017 г.

Ако германският производител откаже да потвърди ангажимента си, то най-вероятно ще му бъдат наложени допълнителни глоби в различните държави от ЕС. Проблемът засяга само автомобилите, при които бе открита съществена разлика в нивата на вредните емисии при тестове и при използване в реални условия.

За да потуши скандала, избухнал още през есента на 2015 г., концернът Volkswagen бе задължен да ремонтира всички превозни средства с проблемни двигатели, за да може те да отговарят на установените норми. Производителят е задължен да предостави гаранция на автомобилите в случай, че след ремонта се появи нов проблем.

Повече подобни новини четете в Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase