Снимка: Bulgaria ON AIR

След т. нар. "фалшиви новини", нова "тенденция" започна да набира скорост във Facebook. Потребители на социалната мрежа се оплакаха, че попадат на серия публикации и дори получават лични съобщения да не приемат заявка за приятелство от потребител с името на известния киноактьор James Wood, защото зад профила се криел хакер.

В съобщението е добавено, че получилият го човек трябва да го препрати на всички свои приятели в мрежата, за да ги предпази.

"Няма никаква опасност за профила ви в този случай", успокои от ефира на "България сутрин" главният редактор на Kaldata.com - Светлин Желев.

"Трябва да бъдем внимателни във Facebook, профили се крадат, използват се за всевъзможни неща, но няма как да стане това чрез адване", продължи той и предупреди, че основното, което трябва да знаят ползвателите на мрежата е, че в никакъв случай не бива да отварят линкове или да дават онлайн достъп до устройствата си.

Разговорът за безопасността във виртуалното пространството обаче е по-генерален от това, особено след последния зловещ атентат в Барселона.

Терористите използват най-различни канали, за да комуникират помежду си, но, оказва се, Facebook не е най-популярният сред тях.

Атентаторите от Лондон например, са обменяли информация в чата на PlayStation, посочи Желев. А алгоритмите на социалните мрежи все още не са усъвършенствани така че да контролират ефикасно подобен тип комуникация и най-вече инициаторите ѝ, добави събеседникът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase