Снимка: Архив, Reuters

"Ядосаните пилета" (Angry Birds) може да "снесат златно яйце" за основателите на компанията създател на едноименната игра - Rovio Entertainment Oy.

Според Bloomberg компанията планира първично публично предлагане (IPO), което може да се осъществи през другия месец и да оцени създателя на мобилни игри и филм на над 2 млрд. долара.

Компанията може да набере 400 млн. долара от листване на местния пазар, казват анонимни източници, запознати със случая. Не е взето окончателно решение, поради което компанията може да избере да остане частна за по-дълъг период, казват те.

Листването ще тества апетита на инвеститорите за развлекателния софтуер - сектор, чиито акции са поевтинявали средно с 18% спрямо IPO-тата през тази година, показват данни на Bloomberg.

Причината за това е, че производителите на мобилни игри често не успяват да повторят успеха на първоначалните блокбъстъри. King Digital Entertainment Plc, създателят на Candy Crush, бе придобит с 20% отстъпка от цената спрямо IPO-то през 2015 г. на фона на спадове в приходите. Предложената от Activision цена от 18 долара за акция е с 20% под номиналната цена от 22,50 долара, платена от инвеститорите при първичното публично предлагане на King през 2014 г.

И Netmarble Games Corp., производителят на мобилните игри Lineage и Stone Age, и най-големият емитент на Южна Корея за последните седем години, отчита спад в цената на акциите от 17 процента, откакто акциите ѝ започнаха да се търгуват през май.

Carnegie Bank, Danske Bank и Deutsche Bank са съветниците и поемателите при евентуалното публично предлагане. Представители на Rovio, Carnegie, Danske и Deutsche Bank отказват коментар по темата.

Оценка за 2 млрд. долара ще доведе до състояние от 1,4 млрд. долара за председателя на Борда на директорите Кай Хед според Bloomberg Billionaires Index. Той държи около 69 процента от Rovio, след като инвестира 1 милион евро (1,2 млн. долара) преди повече от десет години в компанията, която бе съоснована от племенника му Никлас Хед.

Постъпленията от едно евентуално IPO може да помогнат на компанията да финансира "Angry Birds Movie 2", планиран за 2019 г. Първият филм на компанията, излъчен през миналата година, генерира около 350 млн. долара в световния боксофис. Освен това Rovio се фокусира върху подхранването на търсенето на заглавия за игри: като Battle Bay и по-новите версии на Angry Birds.

Базираната в Еспоо, Финландия, Rovio отчете ръст на приходите от 34 процента за 2016 г. до 190,3 милиона евро и печалба преди лихви и данъци от около 17,5 милиона евро в сравнение със загуба през предходната година. Компанията, подобно на много други създатели на игри, е в търсене на нови източници за растеж след първоначалния си грандиозен успех с мобилната игра Angry Birds.

Компанията продаде част от бизнеса си на Kaiken Entertainment, стартъп, ръководен от бившия главен изпълнителен директор Микаел Хед и други ветерани от компанията, през март. Сделката, в която са включени телевизионниото анимационно студио на Rovio, бизнес с книгоиздаване и някои активи, несвързани с Angry Birds, бе част от реорганизацията на бизнеса за анимация на компанията, насочена към съживяване на растежа.

В средата на юни за възможността за борсов дебют писа и Ройтерс, без да дава информация за възможната борсова оценка.

През миналата година пък китайската Tencent купи мажоритарен дял от друг обещаващ финландски производител на игри - Supercell, в сделка, оценена на 8,6 млрд. долара.

Четете още новини от "Технологии" в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase