Снимка: архив, Ройтерс

София, Варна и Пловдив са българските градове с най-голям ръст на кибератаките, сочи проучване на Microsoft и ИТ анализатори в областта на сигурността и кибератаките, проведено между 28 ноември и 4 декември 2016 г. Данните сочат още, че след тези градове се нареждат Перник и Бургас.

Средният брой уникални IP адреси, пострадали от киберпрестъпения у нас, е близо 6000 на ден за изследвания период.

Проучвания на Microsoft сочат, че потребителите, организациите и правителствата в световен мащаб са по-уязвими от всякога, като проблемът с атаките засяга над 1 млн. души всеки ден. На всяка секунда 12 души стават жертва на киберизмами.

Друго проучване - SIRv20, обхващащо периода юли-декември 2015 г., разкрива, че през втората половина на годината рисковете за организациите са нараснали с 9,4% спрямо първата половина на годината.

Само през 2015 г. са открити 430 млн. нови вида зловреден софтуер, сочат данни на BSA. Това е с 36% повече спрямо 2014 г. Проучванията сочат, че компаниите се сблъскват с атаки от опасен софтуер на всеки 7 минути.

Над 1 млрд. архива с лична информация са били откраднати или изгубени през миналата година в следствие на пробиви в бази данни. По данни на IDC световните загуби от кибератаки са повече от 400 млрд. долара през 2015 г.

От Microsoft посочват, че като първа стъпка към защитата си бизнесът трябва да знае какво се намира във вътрешните им ИТ мрежи. Освен това трябва да е сигурен, че софтуерът, който ползва, е оригинален и лицензиран, защото съществува пряка връзка между зловредния софтуер и пиратските и нелицензирани продукти.

Колко често се ползва пиратски софтуер, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase