В понеделник Facebook пусна най-новата си услуга - Marketplace. Тя позволява на хората да публикуват обяви на неща, които искат да продадат. Инструментът за дигитална търговия обаче бързо се превърна в място, където всеки може да си купи оръжие, наркотици или пък таралеж, пише Digital Trends.

Не, че по сайтовете за такъв вид покупко-продажби не могат да се намерят подобни неща за купуване, но едва ли най-голямата социална мрежа в света си е представяла нейният импровизиран онлайн магазин да се превърне в това. За да спре вълната от негативни коментари, Facebook реши да стопира пускането на услугата навсякъде, поне на този етап.

Според хора от екипа, който е разработил своеобразния онлайн магазин, основната причина за временното спиране е че технически проблеми са позволили публикуването на обяви за продажбата на нелегални продукти, което е нарушаване на политиката, която върви с пускането на Marketplace.

На въпрос от страна на CNN социалната мрежа казва, че не знае кога ще пусне услугата отново, защото решава казусите с незаконните обяви по отделно. Въпреки всички подобрения, които Facebook ще направи по предотвратяването на такива обяви, от екипа признават, че и в бъдеще някоя обява ще успее да мине между капките.

"Работим по решаването на проблема и следим всичките ни системи, за да сме сигурни, че сме премахнали всички незаконни обяви към момента, преди да възстановим достъпа на хората до Marketplace", казва Мери Ку, която отговаря за продуктовия мениджмънт на компанията.

Сред бисерите в обявите са мъж, който продава бременната си приятелка за 400 долара, прясно уловена риба, в момент, в който уловът и е забранен, трева, наркотици, голи снимки и защитени видове животни.

Покупко-продажбите не са нещо ново за Facebook. Над 450 млн. души месечно влизат в различни групи и страници, за да публикуват нещо за продажба или да споделят какво искат да купят.

Идеята на социалната мрежа беше да обедини всички тези хора в една универсална платформа, но явно при нейната оптимизация са неглижирали регулациите, които все пак трябва да спазва.

Когато пусне Marketplace отново, Facebook ще продължава да се надява на сигналите от своите потребители, за да може да реагира бързо при такъв тип обяви. Също така, компанията ще усъвършенства технологията си за разпознаване на снимки, за да може още при качането на снимката от страна на потребителя да идентифицира дали има нещо нелегално в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase