Снимка: Архив Reuters

Съдията, който е водил делото, довело до арестуването на предполагаеми ислямистки екстремисти миналата седмица в Бразилия, каза, че Facebook и Twitter са оказали сътрудничество на разследващите, като са предоставили информация за заподозрените от използването им и на двете социални мрежи, пише VentureBeat.

В предаването Fantastico по местната телевизия Globo съдията Маркос да Силва е заявил, че кооперирането от страна и на двете компании, след като е имало издадена съдебна заповед за това, е било ключово за съдебните разпити на заподозрените, 12 от които са били задържани вчера.

"Компаниите започнаха да предоставят информация относно разговорите, които те са провеждали в социалните мрежи, както и къде точно са се провеждали тези разговори", казва съдията, без да предоставя повече данни.

От страна на Facebook и Twitter бяха отказани подробности по случая. И от двете компании казаха, че имат нулева толерантност към дейности, свързани с тероризъм и други престъпления и че винаги биха си сътрудничили с правоприлагащите органи, когато това е необходимо и възможно.

Бразилските разследващи казват, че в операцията "Хаштаг" са открили въпросните заподозрени да симпатизират на екстремистката групировка "Ислямска държава" и са водили разговори с нея за подготвянето на терористична атака по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, които стартират на 5 август.

Коментарите на съдията идват в момент, в който Бразилия е изправена пред дебати по отношение неприкосновеността на личния живот и как това кореспондира с прилагането на закона.

Например, услугата за текстови съобщения WhatsApp, собственост на Facebook, няколко пъти бе спирана временно от бразилски съдии, за да получат съдържанието на разговори, които да им помогнат при разследвания. Най-скорошното спиране беше миналата седмица.

Ако трябва да се прави сравнение между Facebook, Twitter и други социални мрежи, където хората свободно могат да споделят информация, информацията в WhatsApp и други подобни услуги е криптирана, т.е. самите компании не могат да имат достъп до нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase