Снимка: архив Reuters

Франция очевидно не е от най-големите фенове на Windows 10. Комисията, чиято задача е да следи неприкосновеността на информацията (CNIL) е наредила на Microsoft да "спре да събира прекомерно количество данни и да следи браузването на потребителите без тяхното съгласие", съобщава VentureBeat.

Комисията е провела седем независими разследвания в периода между април и юни тази година по отношение на това как точно функция най-новата операционна система на Microsoft.

Сред въпросите към интернет компанията са как тя ще гарантира, че политиката ѝ за сигурност съответства с френския Закон за защита на личните данни.

От страна на Microsoft за сега сигналите са, че ще си кооперира с комисията, но не е и като да има особен избор, тъй като има даден законов срок от 3 месеца да адресира всички отправени забележки или да ще понесе парични санкции от CNIL.

Проблемните моменти са как се събира информацията от приложенията, които Windows 10 предлага на потребителите, слаба защита на тази информация, както и подробно следене на това какви сайтове потребителите отварят, за да бъдат таргетирани с реклами, но без да знаят за това.

Друг основен проблем е че данните все още се прехвърлят на "безопасен терен" в САЩ, но това е забранено от Съда на ЕС от 6 октомври, 2015 г.

Microsoft трябва да гарантира, че събираната информация на френски граждани не отива в Щатите, а си остава в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase