Снимка: архив, Ройтерс

Китай добави и последната джаджа към най-големия радиотелескоп в света, който ще използва, за да изследва космоса и за издирването на извънземен живот, съобщиха държавните медии, цитирани от Reuters.

500-метровата структура Apeture Spherical Telescope (FAST) е с размера на 30 футболни игрища и е построена в планински район в бедната югозападна провинция Гуанджоу.

Още по темата

Учените от тази седмица започват тестове с телескопа, за да отстранят появили се грешки и да видят дали ще издържи всички изпитания, казва Женг Шаонин, един от ръководителите на Националната астрономическа обсерватория към Китайската академия на науките, която е изградила телескопа.

"Проектът има потенциала да търси странни обекти, които да ни помогнат в проучване произхода на Вселената и да ни даде тласък в търсенето на извънземен живот," казва пред държавната новинарска агенция "Синхуа" Женг.

Конструкцията струва 1,2 млрд. юана или около 180 млн. долара и ще е лидер в своя сегмент за поне две десетилетия напред, смята Женг.

5 години са били нужни, за да бъде завършен радиотелескопът, като в началото на тази година властите съобщиха и че за старта му е предвидено разселването на близо 9000 китайски селяни. Очаква се същинската работа на телескопа да започне септември тази година.

Напредъкът на космическата програма на Китай е приоритет за Пекин, като президентът на страната Си Дзинпин държи страната му да се утвърди като космическа сила наред със САЩ, Русия и ЕС. Сред плановете на Китай влиза и пращането на човек на Луната до 2036 г. и построяването на космическа станция, по което вече се работи.

Пекин набляга на факта, че космическата програма е с мирни цели, но военните в Щатите подчертават нейните нарастващи възможности по отношение на космоса, което според тях е със скрита военна цел, която да бъде оправдана в условията на криза. С инициативи като пращането на човек на Луната и този радиотелескоп Китай се опитва да обори твърденията на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase