Ето този обитател на резервата е можело да бъде застрашен. Снимка: Chinko project

Ъпрейдът до Windows 10 е едно извънредно досадно напомняне, което потребителите на по-стари версии преживяват ежедневно. Някой доброволно се снабдиха с новата операционна система, а други пък не чак толкова. Тук обаче няма да си говорим за предимствата и недостатъците на операционната система, а за един друг проблем.

Ако за нас това е просто досадно напомняне от страна на Microsoft, то за резервата "Чинко" в Централна Африка това е можело да бъде доста фатален ъпдейт. В резервата се опазват редица редки животни - слонове, антилопи, които са скъпа плячка за бракониерите, пише "Newsweek".

В резервата парите са недостатъчни, а интернет връзката е бавна. И скъпа. Много, много скъпа.

И докато рейнджърите в резервата опазват ценните обитатели от бракониери, то доброволците са се сблъскали с неочаквана заплаха. Нейното име е Windows 10.

Компютрите на организацията започнали да свалят ъпдейтите. 17,4 гигабайта автоматични ъпдейти. За нас това не е кой знае каква драма. Е, за някои е доста дразнещо, но не и безкрайно трагично.

Когато обаче си в Централна Африка и интернетът идва по сателит и доставчика те таксува за всеки мегабайт, ситуацията става сериозна. Така онези скромни за нашите представи 17,4 GB файлове струват на и без друго загладнялата организация 87 000 долара.

И сякаш това не е достатъчно изпитание за резервата "Чинко", Windows 10 е добавил и още масло в огъня.

Доброволецът и неофициален IT-специалист за проекта Брайън разказва във форумите Reddit, че ако не е успял да спре ъпдейта на компютрите, последиците са можело да бъдат доста по-сериозни от тлъста сметка за интернет.

"Ако насилственият ъпдейт се бе получил и бе изключил компютрите ни по време на координиране на рейнджъри под обстрел, то ръцете на Microsoft щяха да са буквално оцапани с кръв", обяснява той.

Междувременно потребителите в Reddit освен, че събират дарения за сметката за интернет, предлагат и самите Microsoft да се бръкнат за сумата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase