Снимка: архив, Reuters

Първото изстрелване на ракета от новия руски космодрум Восточний беше отложено с едно денонощие, съобщи ТАСС.

То беше насрочено за днес в 5:01 ч. московско време. Ракета-носител "Союз-2.1а" трябваше да изведе на орбита апаратите "Ломоносов", "Аист-2Д" и наноспътника SamSat-218.

Възможно е първият старт от Восточний да е бил отменен, след като датчик е показал отклонение на един от показателите на ракетата-носител "Союз-2.1а".

"Това е показание на датчик и трябва да се прегледа телеметрията, е съобщил на агенцията специалист от ракетно-космическия отрасъл. Но след като автоматиката е спряла изстрелването, това означава, че някой от показателите е бил извън параметрите, зададени на ракетата."

Според специалистите отмяната на старта е рутинна процедура и често се случва на стартовите площадки. Така например изстрелването на ракетата-носител "Союз-СТ" от космодрума Куру във Френска Гвиана беше отложен с денонощие поради технически причини. Там също автоматиката отмени старта, а на следващия ден ракетата беше пусната успешно. Подобна бе ситуацията и с изстрелването на леката ракета "Ангара" през 2014 година, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase