Снимка: архив, Reuters

Московският арбитражен съд отхвърли жалба на технологичния гигант Google срещу решението, че компанията се възползва от монополното положениена операционната система Android.

Съдът днес потвърди решението на руската федерална служба по антимонопол. През септември тя постанови, че Google нарушава руското законодателство, като използва Android, за да промотира собствените си услуги.

Делото започна след жалба на Яндекс, основният конкурент на Google в Русия. Яндекс е и най-популярната интернет търсачка в Русия.

Според Яндекс компаниите са принудени да приемат условията на Google, за да използват Android. Американската компания може по всяко време да зададе каквито пожелае рестрикции за сътрудничество с конкурентни услуги, смятат от Яндекс.

Google сега трябва да се съобрази с решението на съда и да промени договорите си с производителите на мобилни телефони, продавани в Русия.

Фирмата може да бъде глобена и с до 7% от оборота на Google Play в Русия за 2014 г., ако не се намерят смекчаващи вината обстоятелства.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase