Снимка: архив, Reuters

Около 500 астероида застрашават Земята, но експертите от Европейската космическа агенция (ЕКА) обмислят възможните решения за справяне с потенциалната заплаха, предаде Франс прес.

"Идентифицирани са около 500 близкоземни обекта, които представляват потенциална заплаха за нашата планета, и могат, в период от 100 години, да ударят Земята, въпреки че вероятността е много малка. В някои случаи, както с астероида 2012 TC4 с размерите на Статуята на свободата, очакван през 2017 г., шансът е едно на милион", казва Детлеф Кошни от Центъра за наблюдение на астероиди на ЕКА със седалище в италианския град Фраскати.

Кошни допълва, че специалистите следят траекториите на близкоземните обекти и се опитват да предвидят дали те представляват заплаха за Земята. В случай на реална опасност експертите обмислят две възможни решения - отклоняване на астероида от траекторията му или разрушаването му с ядрена експлозия, пише БТА.

Втората възможност е позната на зрителите от холивудския касоразбивач "Армагедон". "Нещата изглеждат по-прости, когато са поверени на Брус Уилис", шегуват се специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase