Снимка: архив Ройтерс

Невероятният растеж на Apple в началото на това десетилетие я превърна в най-високо оценяваната технологична компания на планетата. След това настъпи период на забавяне на растежа. Но когато Apple обяви резултатите си за първото фискално тримесечие по-късно днес, тя ще бъде напът да настъпи педала на газта отново, пише Quartz.

Анализаторите очакват Apple да отчете продажби за тримесечието, завършващо през декември, в размер на 67,5 млрд. долара, което е със 17% повече спрямо предходната година. Това ще бъде най-големият ръст на Apple за последните две години, след като през декември 2012 г. отчете повишение от 18 на сто.

Кой е двигателят на растежа на Apple? Отговорът е един: iPhone.

Някои анализатори смятат, че Apple може да обяви повече от 70 млн. продажби на iPhone през тримесечието, а това може да се окажат най-големите ѝ продажби до момента.

В действителност iPhone, който обикновено представлява повече от половината от общите продажби на Apple, стои зад растежа на компанията през почти всяко тримесечие.

Mac, чиито продажби се свиха за известно време, сега набира отново сили и може да постави нов рекорд по продажби. От своя страна напоследък iPad е по-скоро източник на разочарования.

Другият голям ключ към успеха на Apple е Китай.

Financial Times цитира анализатор, който смята, че Apple има повече продажби на iPhone в азиатската страна, отколкото в САЩ, през тримесечието.  

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase