Бъдещето на музикалната индустрия се крие в мобилните устройства и смартфоните, в конзоли като Playstation и Xbox, както и в различните социални мрежи, твърдят Лий Бартер, старши акаунт мениджър за YouTube и Video за Европа, и Даниел Грифитс, директор на EU Interactive Marketing в британската компания за дистрибуция, маркетинг и продажби на музика The Orchard. Те направиха коментарите си по време на музикалната конференция See Me 7, която се провежда в София между 25-и и 27-и септември.

По думите им за музикалните изпълнители е изключително важно да знаят от кои социални мрежи как могат да печелят и за какво да ги използват. Така например Snapchat, Vine и Instagram са платформи, използвани преди всичко през мобилни устройства и рядко през настолни компютри.

От своя страна, YouTube е втората най-голяма търсачка в света, с над 1 млрд. уникални потребители месечно. 80% от трафика към сайта идва извън САЩ, като 50-60% от посещения се генерират през настолни компютри, а около 30% през мобилни устройства.

Потребителите, използващи YouTube през компютри, са по-ангажирани от останалите, коментира Бартер. По думите му се забелязва сезонност в гледанията на видеоклипове в YouTube. През летния сезон те са значително по-малко, отколкото през студените месеци, в които потребителите прекарват повече време у дома.

Въпреки това музикалната индустрия не разчита единствено на тази платформа за видео.

“Не е достатъчно да присъствате само в една социална мрежа, за да монетизирате музиката си”, коментира Лий Бартер.

“Като рекламен формат видеото определено върви напред”, посочва Борал Шен, дигитален мениджър на Virginia Records. По думите му все повече интернет потребители избират да слушат музика, пускайки си видеоклипове.

Според екипа на The Orchard успешното ангажиране на феновете в социалните мреци изисква не само пускането на музикални видеоклипове, но и на друго видеосъдържание - интервюта и кадри зад кулисите например.

Взаимодействието идва не само от официалните клипове към песните, но и от всички други видове видео, коментират те. Това води до създаването на по-голяма база от фенове и нарастване на броя на абонатите на каналите на изпълнителите в социалните мрежи.

Същевременно печалбата от видеа в платформи като YouTube не идва от всяко гледане на клип, твърдят експертите от The Orchard. Печалбите идват от рекламите към видеосъдържанието, ето защо е особено важно музикалните изпълнители да имат партньорство с YouTube или някой неин партньор (Vevo например).

“Еднакъв брой гледания могат да генерират различни суми”, посочва Бартер. По думите му генерирането на приходи идва от два типа реклами.

Първите са наречени in-stream ads - тези, които се пускат автоматично преди стартирането на видеото и биват два вида - такива, които могат да бъдат пропуснати, и такива, които потребителят няма възможност да спре. Вторият вид успешна реклама в YouTube е дисплейната/банер рекламата, която се показва около или във видеото под формата на линкове.

Различните видове реклама в платформата работят различно и колко по-популярно е видеото, толкова по-скъпа е рекламата към него, заяви Грифитс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase