Снимка: Ройтерс

iPhone на Apple винаги е бил разположен във високия ценови сегмент. Такъв е и случаят с представените този месец iPhone 6 и iPhone 6 Plus.

За най-евтиния iPhone 6 с 4,7-инчов дисплей и 16 GB памет трябва да бъдат дадени поне 700 евро. По-големият 6 Plus с 5,5 инчов iPhone струва със 100 евро повече, а цената на най-скъпият модел iPhone може да достигне 1000 евро.

Но какво печели Apple от всеки iPhone? IT анализаторите от IHS Technology са изчислили разходите за материалите и монтажа на новите модели смартфони. Така например себестойността на iPhone 6 с 16 GB възлиза на 156 евро, вкл. монтажа. В магазините в Германия например устройството струва 699 евро.

За 100 евро повече може да се получи новият по-голям iPhone 6 Plus с 16 GB. Apple плаща за сметка на това само 12 евро повече от сумата за по-малкия модел, или иначе казано по 168 евро. Най-скъп според анализаторите е дисплеят – 4,7-инчовата версия струва 35 евро, а 5,5-инчовата - 41 евро.

Това обаче не означава, че Apple печели по 500 евро от всеки продаден iPhone, защото в анализа не влизат разходите за софтуер, маркетинг, дизайн, лицензи и развойна дейност.  

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase