Снимка: архив, Reuters

Три космически апарата на Европейската космическа агенция (ЕКА) от серията "Суорм" /Рояк/, които ще изследват земното магнитно поле, бяха изстреляни от космодрума Плесецк с ракетата носител "Рокот", съобщиха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Земното магнитно поле не е напълно изучено 2000 години след изобретяването на компаса в Китай. Основният му източник е на дълбочина 3000 км под краката ни, в земното ядро от разтопено желязо и никел, което функционира като гигантско динамо. Към този магнетизъм се добавят и други по-слаби източници като магнитни скали в земната кора.

ЕКА избра за мисията си "Суорм" новаторска конфигурация - три сходни спътника, които напомнят космически кораби от сагата "Междузвездни войни". Всеки от тях е с тегло 470 кг.

В началото на мисията два от спътниците ще бъдат изведени на височина 460 км, а третият - на височина 530 км. Това ще позволи да се разделят отделните магнитни източници и да се картографират вариациите им не само в пространството, но и във
времето.

Благодарение на данните, събирани от "Суорм" най-малко 4 години, учените се надяват да опознаят по-добре еволюцията на земното магнитно поле и в частност т.нар. южноатлантическа аномалия.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase