Балмър си взема довиждане от компанията. източник: Ройтерс

В софтуерния гигант Microsoft една ера е към края си. Дългогодишният главен изпълнителен директор Стив Балмър ще подаде оставка в рамките на 12 месеца, съобщи Microsoft. Той ще остане на поста си, като бъде определен негов наследник. В предборсовата търговия акцията на концерна скочи с почти 8 на сто.
 

"Никога не е перфектният момент за този вид промени", заяви Балмър. "Но сега е подходящият момент".


Бордът на дружеството създаде специален комитет, в който влиза и председателят Бил Гейтс, който следва да намери наследник. Предвид ще се вземат както външни за компанията, така и вътрешнофирмени кандидати.


Балмър оглавяваше през последните 32 години няколко подразделения на Microsoft. Той заемаше поста главен изпълнителен директор от януари 2000 година. Под управлението на Балмър Microsoft трябваше да поеме много критики, защото влиянието на групата спадаше в лицето на нарастващата популярност на мобилните устройства и интернет услуги. Microsoft обаче реагира и предприе радикална промяна, като дори започна да се конкурира срещу дългогодишните си партньори със самостоятелно създавани таблети.


През юли обаче Microsoft разочарова за пореден път пазара с резултатите си за четвъртото тримесечие. Причината, наред с други неща, бе и голямото отписване в размер на 900 млн. долара заради таблетите Surface.


"Гордея се от това, което сме постигнали. Разраснахме се от 7,5 млн. до близо 78 млрд. долара през годините, в които съм част от Microsoft и от 30 служители вече те са близо 100 000", пише Балмър във вътрешно писмо до служителите на компанията. Той работи в концерна от 11 юни 1980 г. и е тридесетият служител на Microsoft, както и нейният първи мениджър, който е назначен лично от Бил Гейтс.

Още технологични новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase