За броени дни Сноудън стана медиен герой. Снимка: Ройтерс

Мотивите, които са подтикнали 29-годишния Едуард Сноудън да разкрие тайната програма за наблюдение "Prism", са истински пъзел за американските политици. В неговата биография липсват индикации, че един ден той ще направи силно поверителни документи обществено достояние и ще избяга в чужбина. Напротив, семейство Сноудън всъщност са вкоренени в държавните служби, пише в свой анализ Bloomberg.

Майка му, Елизабет Сноудън, e администратор във Федералния съд на Мериленд. А баща му, Лони Сноудън, е бил част от бреговата охрана на САЩ, преди да се пенсионира през 2009 година. Неговата по-голяма сестра, Джесика Сноудън, е наета от Федералния съдебен център във Вашингтон, образователен и изследователски център за федералните съдилища.

Самият Сноудън е IT служител, прекарал е няколко месеца сред резервистите на армията и по негови думи е работил и за американската разузнавателна служба Централно разузнавателно управление (ЦРУ).

Най-младият член на семейството никога не е завършил университет и в продължение на няколко години е живял сам в апартамента на майка си в Еликът Сити в американския щат Мериленд. Една съседка казва, че Сноудън е изглеждал "по-сериозен" и "твърд" - не от типа, който прави купони и слуша силна музика. "Той винаги е бил доста тих и винаги бе зад компютъра," заявява Джойс Кинси в телефонно интервю за Bloomberg.

Тя го е виждала да прекарва "цяла нощ на компютъра". Той винаги поздравява, но никога не прави контакт с очите. И докато в САЩ сега се предприема разследване за това как той е успял да изнесе, копира и разпрати секретни документи до медиите, политиците в Конгреса и Белия дом не могат да си отговорят на въпроса защо Сноудън се отказва от лоялността си към държавата, която храни семейството му. Пред британския вестник The Guardian Сноудън казва, че е искал да направи обществено достояние ширещия се надзор и да защити "основните свободи".

Единственият публичен знак, че Сноудън е недоволен от администрацията на американския президент Барак Обама, са две дарения за Рон Пол през изминалата година. Бившият конгресмен, който представляваше Тексас в Камарата на представителите, се застъпваше за по-малко влияние от страна на държавата. През 2012 г. той се кандидатира за президент от страна на Републиканската партия.

Отвъд даренията за Пол няма „никакви аномалии“ в биографията на Сноудън. Родителите му израстват в Елизабет Сити, Северна Каролина, и там учили в местната гимназия. 

Останала част от житието на информатора Сноудън четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase