Microsoft представя Windows 8 и таблета Surface. Снимка: Reuters

Компютърният гигант Microsoft започна официалното представяне на окончателната версия на операционната си система Windows 8 и таблета си Surface, предадоха световните агенции.

Новата версия на Windows е разработена едновременно за персонални компютри и мобилни устройства и е най-голямата промяна в операционната система, която доминира компютърния свят от 17 години.
 
Windows 8 и Surface ще бъдат пуснати в продажба утре, като със софтуера ще могат да работят устройства от редица марки, включително Acer,  Samsung, Sony.

 "Променихме облика на Windows и променихме облика на целия компютърен сектор", каза главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър, цитиран от Ройтерс, преди събитието.

Представянето, което ще продължи пет часа, бе открито от Стивън Синофски, ръководител на подразделението на Microsoft за Windows, пред близо 1000 представители на медиите и партньори от бранша.

Синофски показа новия облик на Windows 8, подчертавайки обаче, че тя е изградена на основата на Windows 7 - най-добре продаваният софтуер на компанията.

Новият дизайн на операционната система няма старт-бутон и вместо това се характеризира с квадратни панели, представящи отделните приложения.

Освен чрез мишка и клавиатура информация към може да се подава и чрез сензорен екран на мобилни устройства.

До 31 януари Windows 8 ще може да се свали от интернет срещу цена от 30 евро, а в търговската мрежа DVD дисковете със системата ще се продават за 60 евро. От февруари цената се повишава до 280 евро, допълва ДПА.

Потребителите, които са купили старата версия Windows 7 след юни 2012 г. до края на февруари могат да си минат към новата версия за 15 евро, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase