Снимка: Reuters

Повторна поява на силен вятър отложи с поне още един ден опита на австрийският парашутист Феликс Баумгартнер да извърши рекордния си скок от стратосферата, с който ще се опита да  преодолее звуковата бариера, скачайки от височина 36 576 метра над Ню Мексико, съобщи Ройтерс.

В 20:30 българско време в командния център в Розуел започна обратното броене и балонът започна да се надува, но само осем минути по-късно бе официално съобщено, че стартът няма да се осъществи. Вятърът достигна скорост от трийсетина километра в час - твърде силен за летателен апарат от този тип. 

Още по темата

Опитът му за скок от височина 36 576 метра над Ню Мексико първоначално беше насрочен за понеделник, но беше отложен заради силни ветрове. Сега се очаква стартът да бъде даден утре и тогава ще трябва да се използва резервният балон, тъй като деликатната материя позволява само едно надуване.

Балонът ще се издига в продължение на около 2 часа и 45 минути, докато достигне височина от 36,7 километра. После Феликс ще се подготвя петнайсетина минути, преди да отвори вратата на капсулата и да прекрачи отвън. Секунди по-късно той вече ще лети към земята със свръхзвукова скорост.

Рекордът за най-голяма височина, от която е скочено с  парашут, е на 52 години. Той е поставен от американеца Джо Китингър, полковник от ВВС, който скача от хелиев балон на 31  333 метра през 1960 г.

За да се подготви за сегашното изпитание, австрийският  парашутист извърши два скока над Ню Мексико. Първият от тях бе  през март от височина 21 600 метра, а вторият - през август от височина 29 456 метра, като бе достигната максимална скорост 864 км/ч, преди да се разтвори парашутът му. 

През 2003 г. Баумгартнер стана първият човек, прелетял над  Ламанша с помощта на крило от карбонови влакна

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase