Снимка на следите, оставени от "Кюриосити" на Марс. Снимка: Reuters

Роботизираният геолог "Curiosity" извърши първото си успешно придвижване на Марс в деня, в който покойният фантаст Рей Бредбъри щеше да навърши 92 години, предадоха световните информационни агенции.

В чест на прочутия писател мястото на кацане на марсохода бе наречено на негово име.

"Рей Бредбъри, който щеше да навърши 92 години на 22 август, вече постигна безсмъртие със стотиците си разкази и над 50-те си романа. Неговите книги повдигаха духа ни, "Марсиански хроники" бе пътеводната светлина за "Curiosity" и ни вдъхнови за идеята за възможен живот на Марс", каза Майкъл Майър от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, цитиран от Франс прес.

Преди да съобщят, че мястото на кацане на "Curiosity" ще носи името на Рей Бредбъри, от Лабораторията за реактивни двигатели са излъчили видео, което показва писателя-фантаст сред учени от НАСА. Записът е направен по случай навлизането на сондата "Маринър 9" в орбита около Марс през ноември 1971 г.

Пред въодушевената публика авторът на "451 градуса по Фаренхайт" казва: "Надявам се, че сега, когато приближаваме Марс и прахът се разпръсва, ще видим купища марсианци с плакати, на които пише: "Бредбъри имаше право".

Съобщението за кръщаването съвпадна с първото успешно придвижване на "Curiosity" на Червената планета. Марсоходът измина 4,5 метра напред, завъртя се на 120 градуса и се върна 2,5 метра назад. През по-голямата част от продължилата 16 минути маневра "Curiosity" правеше снимки на Марс. Сред тях е първото изображение на следите, оставени от марсохода върху чакълестата повърхност.

Ръководителите на мисията на "Curiosity" са във възторг, че първото придвижване на роботизирания геолог е преминало без никакви засечки.

"Нищо не е по-важно от това. Ние конструирахме роувър и ако той не се движи по повърхността на планетата, на която е изпратен, значи все още не сме свършили никаква работа", казват от Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена.

Крайната цел на "Curiosity" е възвишението Шарп, което се издига от дъното на кратера Гейл. Преди да поеме на път към целта си, марсоходът ще измине 400 метра до място, където ще сондира скалите. Пътешествието му ще продължи около месец и половина. Към възвишението Шарп "Curiosity" ще се отправи не по-рано от края на годината, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase