Снимка: Getty Images News

Европейската комисия и американското министерство на правосъдието подкрепиха след обстойни изследвания придобиването на производителя на мобилни телефони Motorola от Google.

Комисарят по конкуренцията на ЕС Хоакин Алмуния заяви, че сливането на двете компании няма да събуди антитръстови опасения. От Вашингтон заявяват още, че на пазара няма да има значителни промени в резултат на придобиването.

Сделката за 12,5 млрд. долара няма да окаже значително въздействие на пазара на мобилни операционни системи и свързаните с него патенти, каза Алмуния.

Google иска да придобие Motorola за 12,5 млрд. долара за да укрепне своя патентен арсенал зад своята мобилна операционна система Android. Тя има най-голям пазарен дял сред смартфоните, но е обект на много съдебни дела за патенти.

Органите по конкуренцията от двете страни на Атлантическия океан също така се съгласиха, че ще държат под око Google. Деликатен момент са многобройните важни патенти за мобилни телефони, заради които на първо място Motorola поглъща Google. Органите трябва да се уверят, че Google няма да се злоупотребява в бъдеще с патентите, заяви Алмуния пред репортери: "Това е нашата загриженост".

"Google имаше сравнително "нееднозначно" мнение във връзка с лицензирането на патенти за трети страни", критикува американското министерство на правосъдието.

"Органът няма да се поколебае да предприеме необходимите мерки за предотвратяване на антиконкурентно използване на основните патенти (SEP)".

Сделката трябва да бъде одобрена и в Китай. Google обяви покупката си през август. С най-голямото поглъщане в историята си интернет гигантът иска да засили позициите си на мобилния пазар, където компанията досега е представена предимно като доставчик на операционната система Android.

Продължението на статията четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase