Снимка: Reuters

"Най-голямата атака на Anonymous - 5635 човека потвърдиха, че използват #LOIC, за да сринат сайтовете".

Това съобщение публикува преди броени часове хакерската групировка Anonymous в системата за микроблогване Twitter.

LOIC е програма, с чиято помощ потребителите могат да пренатоварят сайтове с безсмислени заявки. При това става дума за т. нар. атака Distributed-Denial-of-Service (DDoS), която не изисква особени технически познания.

Само масовостта на участниците може да срине всеки сайт, пише специализираният технологичен блог Golem.

В рамките на операцията "#OpMegaUpload" в продължение на 20 минути са били блокирани 10 важни сайта, сред които сайтът на ФБР – FBI.gov, Justice.gov на американското правосъдно министерство, MPAA.org на американската филмова индустрия и сайтът на музикалната индустрия RIAA.org, както и Universalmusic.com, Whitehouse.gov и BMI.com.

Мониторинговата услуга на оператора на CDN – Akamai, отчита с 24% повече атаки от обичайното, докато трафикът към тези сайтове е скочил с между 11 и 13% от нормалния за това време.

Във видеообръщение Anonymous обвиняват отговорниците за закриването на сайта за споделяне на данни Megaupload в корупция.

"Групата няма да гледа безучастно как се приемат законопроекти като SOPA и PIPA".

"На 19-и януари 2012 популярният сайт за споделяне Megaupload беше затворен. Не се колебахме дълго и реагирахме бързо", се казва във видеопосланието.

В четвъртък служители на ФБР и на правосъдното министерство с помощта на полицаи и прокурори затвориха файлови сървъри в осем други страни и арестуваха четирима от общо седмината обвинени.

Сред тях е и основателят на Megaupload Ким Шмиц. Те са обвинени в онлайн пиратство. Създателите на Megaupload били спечелили около 175 млн. долара с дейността си, като при това са предизвикали щети за над 500 млн. долара.

В рамките на повече от 20 претърсвания в осем страни е иззета собственост на стойност над 50 млн. долара. Обвиняемите са заплашени със затвор между 5 до 20 години.

В началото на лятото федералното бюро арестува 14 предполагаеми хакери във връзка с нападения над фирмени сайтове след аферата с WikiLeaks. Арестуваните бяха обвинени в конспирация и умишлено повреждане на защитен компютър, най-вероятно за атаката срещу PayPal, Visa и MasterCard през декември 2010 г. На арестите хакерската групировка отговори с доста по-скромна атака от сегашната.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase