"Ако програмата е успешна, космическият боклук ще се превърне в космически ресурси", казва Реджина Дъган, директор на DARPA. На илюстрацията: сервизният апарат при "жертвата" (вдясно) – пенсиониран комуникационен сателит. Изображение: DARPA

Някои части от отдавна излезли от строя спътници може да се използват отново. Разфасоването и утилизацията на отработилите апарати директно в Космоса биха могли да икономисат милиони долари, смятат авторите на нов проект, пише Membrana.ru.

Агенцията по перспективни отбранителни изследвания на Пентагона (DARPA) пусна програма "Феникс" (Phoenix), призвана да превърне повече от сто отписани спътника, мотаещи се в стационарна орбита, в източник на резервни части.

Високата цена на комуникационните сателити се определя както от стойността на детайлите, така и от големи разходи по изстрелването. В списъка с ресурси на сателитите се намират и доста неща, които все още могат да работят. Сега на орбита във вид на изключен боклук се въртят стотици милиони долари. Обидно е да се оставя такова богатство без работа и да се произвеждат същите части на Земята, а после да се харчи още за изпращането им в Космоса.

Както обяснява DARPA, една от най-важните части е антената. Тя не е  толкова скъпа за изработка, но е обемна и тежи доста, което влияе на размерите и масата на спътника, а следователно и на стойността на неговото изстрелване.

Проектът "Феникс" на първо място е насочен към утилизиране на антените. Сърце на комплекса трябва да стане автоматичен апарат, условно наречен tender (плаваща база), съобщава Gizmag. Той трябва да бъде снабден с роботизирани ръце с набор инструменти, необходими за разфасоване на стари спътници.

Това е един от най-сложните елементи на замисъла. Спътниците не са предвидени за разглобяване, така че на орбиталния сервиз няма да му е достатъчно да умее да отвива гайки, ще му се наложи доста да пробива и реже. (Естествено, като се научи да разрязва старите си спътници, може да опита и с нови непознати).

Освен "тендера" проектът предвижда наличието на цяла флота помощници – миниатюрни спътници PODS (payload orbital delivery system). Тези малки устройства ще се съхраняват на борда на "тендера", докато не потрябват за улавянето на поредната антена.

Добирайки се до някой стар спътник, чиито собственици са разрешили да бъде разглобен на части, "тендерът" ще закрепя на антената апарати от системата PODS, ще отделя антената от спътника и ще я оставя да плава свободно, докато не потрябва. Всички операции ще се управляват от наземен оператор.

Нови апарати PODS може да бъдат доставяни на геостационарна орбита от пристигащите нови спътници. Последните съществено ще икономисват в маса и цена, отказвайки се от собствените си антени. Орбиталният сервизен апарат ще провежда директно в геостационара операции по "присаждане" към новия комуникационен сателит. Наноспътниците PODS ще доставят необходимия детайл в нужната точка.

Сега DARPA търси промишлени партньори, които да помогнат да се реализира този сложен замисъл. Агенцията разчита през 2015 г. да се състои първият експеримент в орбита – тестов прототип на робот-сервиз трябва да отдели антената от неработещ спътник.

След това антената ще се оборудва с нови компоненти и ще се включи, за да се покаже принципната възможност за работа на отрязаната резервна част в състава на нов апарат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase