Изображение: Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik

Отломки от прекратилия своята работа немски космически рентгенов телескоп ROSAT са паднали в Югоизточна Азия, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на специалисти от Харвард-Смитсонския център по астрофизика.

Неконтролируемото спускане на спътника от орбита, както се и очакваше, стана на 23 октомври. ROSAT влезе в плътните слоеве на атмосферата в неделя между 4,45 и 5,25 ч. българско време. Голяма част от спътника, както съобщава Германската аерокосмическа агенция DLR, е изгоряла в атмосферата.

Тези от отломките, които не са изгорели, са достигнали повърхността на Земята за 15 минути. Според американски учени на повърхността на Земята са паднали отломки с обща маса 1,7 тона.

Още по темата
Точното място на падане на неизгорелите части на ROSAT още не е определено. Отбелязва се, че вероятно отломки са паднали източно от Шри Ланка, близо до бреговете на Мианмар или на територията на Китай. Информация за падналия спътник от китайски източници обаче не е постъпвала.

Изстрелването на ROSAT (съкращение от немското Roentgensatellit) се е състояло на 1 юни 1990 от Кейп Канаверал във Флорида. Обсерваторията е работила до 12 февруари 1999 г.

В хода на своята мисия ROSAT е осъществявал наблюдение на небесната сфера в рентгеновия диапазон и в два ултравиолетови диапазона. На борда на спътника се е намирал рентгенов телескоп с възможности за получаване на изображения (X-ray Telescope, XRT).

ROSAT е съвместен проект на Германия, САЩ и Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase