Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

Новият руски комуникационен спътник „Експрес-АМ4“ се оказа на неразчетена орбита. Той беше изстрелян през нощта от космодрума Байконур и малко по-късно връзката с него беше изгубена.

Един от измервателните пунктове на космодрума е засякъл отделянето на космическия апарат от ракетата. След анализ и изчисления е било установено, че те са на различна от планираната орбита, посочва ИТАР-ТАСС.

Руските специалисти са помолили за помощ френските си колеги, които обещали да включат в издирването на спътника космическия си център в Тулуза, който е оборудван с мощна съвременна апаратура.

Роскосмос създава комисия, която ще установи причините за проблемите с извеждането на спътника в орбита. Руските специалисти предприемат мерки за установяване на връзка с космическия апарат.

Още по темата

„Експрес-АМ4“ е създаден в руския Държавен космически научно-производствен център с участието на Европейския авиационен и отбранителен консорциум EADS.

Предназначението на спътника е да предоставя редица съобщителни услуги – цифрово телевизионно и радиопредаване, телефония, видеоконферентна връзка, предаване на данни, интернет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase