Снимка: Reuters

При изпитанията вчера на нов американски безпилотен свръхзвуков самолет връзката с апарата беше изгубена малко след изстрелването, съобщиха от американското министерство на отбраната.

Опитният образец на самолета HTV-2 (Falcon Hypersonic Test Vehicle 2), на който ще му трябва по-малко от час, за да достигне до която и да е цел в света, беше изстрелян с помощта на ракета.

HTV-2 може да достигне скорост от 21 000 км/ч.

От американската агенция за перспективни отбранителни научно-изследователски разработки (DARPA), която финансира програмата за HTV-2 и провежда изпитанията, самолетът е разчетен за скорост, която 20 пъти превишава скоростта на звука.

Изстрелването стана вчера рано сутринта от базата на американските ВВС Вандерберг в Калифорния с помощта на ракетата Minotaur IV.

Инженерите са програмирали апарата така, че на височина от около 100 км той да се отдели от ракетата и да падне в океана.

Нямаше информация за изпълнението на мисията, посочва Би Би Си.

От DARPA казаха, че ако HTV-2 беше достигнал проектираната скорост, той трябваше да издържи на температура от 2000 градуса по Целзий.

Според предишни съобщения на DARPA самолетът трябваше да навлезе в долните слоеве на атмосферата в района на Тихия океан.

Първият изпитателен полет на прототипа на HTV-2 приключи с падането на самолета във водите на Тихия океан, като връзката с него беше изгубена на деветата минута от полета.

Изпитанията на HTV-2 ще помогнат за разработването на бъдещата програма за бърз глобален удар в рамките на министерството на отбраната на САЩ, се казва на сайта на DARPA.

При предвидените за HTV-2 скорости полетът от Ню Йорк до Лос Анджелис (около 4000 км) ще отнеме не повече от 12 минути.

При космическия си полет през юли совалката „Атлантис“ летя в околоземна орбита с приблизително същата скорост – около 28 000 км/ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase