Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Унгарски студент разработи оптична сфера, която може да се използва за създаване на "шапка-невидимка", съобщи Прес асосиейшън. Янош Перцел, който следва в университета "Сейнт Андрюс", забавя светлината с оптична илюзия. Така тя преминава покрай обекта и той се скрива.

Направените досега опити за създаване на ефект на невидимост показват, че възможностите са ограничени, защото те са ефикасни само при определена среда. В разработката на Янош Перцел обектът може да се движи в различни условия.

Ключовият момент в разработката е способността на сферата – оптично средство, не само да остава невидима, но и да забавя светлината. Така светлината "поглъща" обекта като вода, която покрива скала на пътя си.

Научен ръководител на Янош Перцел е "експертът по невидимост" проф. Улф Ленхарт, който преподава в катедрата по физика и астрономия на университета. Според него всички оптични илюзии могат да забавят светлината и сферата може да се използва за насочването й около обекта.

Още по темата
"Светлината обаче може да се ускори над скоростта, с която се движи в пространството, само при определени условия. Това създава ограничения за "шапките-невидимки" да работят само в ограничена част от спектъра, обикновено само при един цвят. Така те действат само ако някой стои неподвижно. Ако започне да се движи, условията се променят и криещият се човек започва да се вижда.

Когато всичката светлина се забавя със сферата-невидимка, тя не трябва да се ускорява чак толкова и ефектът може да се използва за всички части на спектъра", каза Янош Перцел.

"Новата разработка дава допълнителни възможности за създаване на практически плащ-невидимка, като се преодолява проблемът със скоростта на светлината, с който не успяха да се справят другите екипи.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase