Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Франция е родината на франзелата, но да купиш хрупкавия хляб през нощта там е почти невъзможно. Затова хлебарят Жан-Луи Ешт създаде багетомат - автомат за франзели, който работи 24 часа в денонощието, предаде Асошиейтед прес.

"Това е хлебарницата на бъдещето", заяви Ешт. Той се надява да разшири бизнеса не само из цяла Франция, но и в Европа и САЩ. Засега обаче има само два автомата - единият в Париж, а другият в гр. Омбур-О в Северозападна Франция. И двата са инсталирани до собствените му хлебарници.

Багетоматите се зареждат с частично приготвен хляб. При натискане на бутона желаното количество се изпича за секунди. Цената на една франзела е 1 евро.

Въпреки изобилието от супермаркети французите остават верни на любимата си багета. В малките градове и дори в по-тихите парижки квартали обаче хлебарниците затварят за обяд, през нощта не работят. През август пък спират работа за ваканция. Тази ниша иска да заеме Жан-Луи Ешт с автомата си.

Той представи първата си машина преди две години, но тогава имаше технически проблеми. Сега португалски инженер е подобрил технологията.

Франзелите от автомата все пак не са като омесени от хлебар. Използва се индустриалният полуфабрикат, но, според Ешт, той е "добър компромис". Капризните французи обаче мислят, че такъв хляб не е като ръчния, вкусът от него е хубав само 15-ина минути, а би трябвало да се запазва няколко часа. 

 (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase