Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Японската фирма "Тойота" разработи в сътрудничество с фирма от щата Пенсилвания първия велосипед, чиито скорости се сменят със силата на мисълта, пише в. "Дейли мейл".

Според конструкторите, след малко тренировки всеки може да овладее "мисловната" смяна на предавките. За целта колоездачът трябва да сложи на главата си специална каска, която чрез електроди улавя невронните команди на мозъка. Байкът носи името Toyota Pirus Project Parlee PXP.

Патрик Милър от питсбъргската фирма Deeplocal, който разработи дигиталния интерфейс заяви: "Системата използва обикновен четец на мозъчни импулси, който се среща на пазара и специален софтуер, който да прочита импулсите. Колоездачът трябва малко да потренира, защото и аз карам колело и съм свикнал да сменям скоростите ръчно".

"Невронната каска" приема команди "нагоре" и "надолу", като съответно преминава към по-висока и по-ниска предавка. В нея са монтирани електроди, които препращат сигнала в специално устройство под седалката. А колоездачът трябва да носи на гърба си малък нетбук, в който е монтиран софтуера за четеца на мозъчните импулси.

Олекотената конструкция на велосипеда е от въглеродни фибри и е много здрава, а всички кабели на устройствата са скрити в рамата, уточнява вестникът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase