Снимка: Reuters

Samsung, производител на смартфоните Galaxy, за първи път може да задмине по продажби в сегмента Nokia и Apple заради повишеното търсене на устройства, работещи с операционната система Android, според изследване на анализаторската компания Strategy Analytics, цитирано от Bloomberg.

"За периода април - юни Samsung вероятно е продал в световен мащаб между 18 млн. и 21 млн. смартфона в сравнение със 16,7 млн., продадени от Nokia, и 20,3 млн. iPhone, продадени от Apple", казва Нийл Маустън, анализатор на базираната в Бостън Strategy Analytics.

Изследването показва, че операционната система Android на Google Inc. печели пазарни позиции спрямо iPhone на Apple, докато Nokia, която се обърна за софтуерна подкрепа от Microsoft Corp. изпитва затруднения с конкурентоспособността.

Samsung, който произвежда и телефони от по-нисък клас, обяви, че до края на годината възнамерява да удвои продажбите на смартфони и таблети.

„Смартфоните на Samsung с Android се продават изключително добре в повечето региони“, казва Маустън.
Samsung има добъри шансове да заеме челното място по продажби на тримесечна база, ако успее да разшири присъствието си на пазари с висок ръст, като Китай и Бразилия.

До края на годината обаче южнокорейската компания и Apple ще имат приблизително еднакви резултати в продажбите на смартфони, прогнозират анализаторите.

Още новини за технологии в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase