Изображение: NASA/JPL/SSI

Под кората на Енцелад - шестия по големина спътник на планетата-гигант в Слънчевата система Сатурн - се крие океан със солена вода. До този извод стигна екип от учени, оглавен от Франк Ростерберг от университета на германския гр. Хайделберг, съобщи ИТАР-ТАСС.

Откритието е изключително важно. Наличието на вода в течно състояние, топлината, която я предпазва от замръзване, и молекулите с органичен произход показват, че на Енцелад може да има форми на живот.

Изследователите са анализирали данни, събрани от американския космически апарат "Касини" през 2009 г., когато
прелетя през ледени гейзери, излизащи на повърхността на Енцелад. Приборите на апарата откриха в парченцата лед, сблъскали се с апарата, значително съдържание на сол.

При това с доближаването на "Касини" към повърхността то е нараствало. Анализите показват, че източникът, подхранващ гейзерите, не е ледът от повърхността на Енцелад, а голям океан със солена вода под повърхността. Тъй като гейзерите изригват от обширни региони на сатурновата луна, площта на водния басейн трябва да е огромна.

Още по темата
21 юни 2011 15:03
Възможно е да става дума за океан, а може и да са няколко по-малки водни басейна, свързани помежду си.
"Касини" беше изстрелян в космоса през 1997 г. и достигна Сатурн през 2004 г. Първоначално се предполагаше, че мисията на апарата ще приключи през 2008 г. След това обаче експедицията бе удължавана два пъти - първо с 27 месеца, а след това до 2017 г.

Подробности за откритието на учените са публикувани в сп. "Нейчър".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase