Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сред високите канари в планините на щата Тексас има пещера, чийто вход е затворен с две блиндирани врати. След като те се отворят, посетителите поемат по виещо се стълбище и се въртят около гигантски механизъм от огромни тежести и зъбчати колела, изработени от неръждаема стомана и керамика.

Това не е сцена от научнофантастичен филм, а ще бъде част от действителността след няколко години, пише в. "Фигаро". Гигантският механизъм в тексаската пещера е часовникът, отброяващ години вместо секунди. Той е известен с името Часовникът на 10 000-те години. Когато бъде готов, той ще бъде висок 60 метра и широк 10 метра. Планира се да отмерва времето в идните 10 000 години.

Проектът за странната машинария датира от 1986 г. В основата на идеята са фондацията Long now (бел.ред. "далечно сега") и калифорнийският специалист по информационни технологии Дани Хилс. Заедно със своя екип на 31 декември 1999 г. той успя да направи прототип на часовника, висок само 3 метра.

Сега той може да се разгледа в Музея на науките в Лондон. В края на миналата седмица фондацията обяви, че е
открила най-подходящото място в Тексас за изграждането на гигантския Часовник на 10 000-те години и че е започнала изкопните дейности.

Осъществяването на проекта се забави с цели 25 години заради редица проблеми. На първо място са финансовите трудности. Но техническите проблеми също не са малко.

Специалистите, реализиращи проекта, трябваше да измислят как да вложат в него по-стабилни, но не така ценни метали. Вероятно ще се използва смесица от каменни части и части от неръждаема стомана. Целият часовников механизъм ще бъде много бавен, много от зъбчатите му колела ще бъдат в контакт помежду си, но без да се движат в продължение на десетки години.

На места ще бъдат поставени и керамични пластини, за да се избегне рискът от евентуално стопяване на някои зъбчати колела. За да се избегне пък липсата на синхрон с астрономическото време, часовникът ще се сверява автоматично всеки ден, като отправна точка ще бъде Слънцето в зенита му.

За целта ще се използва сложна система от лещи, свързани със зъбчатите колела.
Според създателите на проекта, когато хората посещават пещерата с часовника, гигантският механизъм ще ги кара да размишляват за живота и за отговорностите към идните поколения. Очаква се часовникът да оцелее през вековете като египетските пирамиди или статуите на Великденските острови.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase