Изображение: NASA/Caltech

Млада звезда, която се намира на 750 светлинни години от Земята, бълва вода. Необикновеното явление е запечатано от телескопа  Herschel.

До откритието се стигнало, след като холандски астрономи анализирали инфрачервено излъчване от облак, обгръщаш подобен на Слънцето космически обект. Те установили, че зад прахта са скрити атоми на кислород и водород, елементите, които се съдържат в молекулите на водата.

Молекулите се движат около звездата и след това се изхвърлят от полюсите й със скорост от 200 хил. км/ч.
Изучавайки внимателно движението на елементите, учените стигнали до извода, че водата се образува на повърхността на младата звезда, където температурата е няколко хиляди градуса по Целзий. Капките се изстрелват от повърхността заедно с фонтани от газ, които са нагрети до 100 хил. градуса по Целзий, и така водата става газообразна.

На разстояние от 5 хил. астрономически единици горещите газове достигат по-хладен материал, който обгръща звездата и образува ударен фронт. Тук газовете бързо се охлаждат и кондензират, и водата отново се връща в течно състояние.

Астрономите отбелязват, че по този начин звездата, наречена L1448-MM, преобразува водата не само много бързо, но и в невероятни количества. Само за една секунда от повърхността й излитат стотици милиони пъти повече вода, отколкото има в Амазонка.

„Едва сега разбираме, че в началото всички звезди, подобни на Слънцето, са преминали през високоенергийна фаза, през която са изхвърляли материал с висока скорост. Част от този материал е била водата“, споделя ръководителят на научния екип.

С този изхвърлян материал се насища междузвездното пространство. Той може да способства и за образуването на нови звезди.

Учените предполагат, че и други протозвезди преживяват своя кратък период на изхвърляне на вода. Истинското значение на тези „оросители“ на Галактиката може да бъде установено, когато стане ясно колко често се случват.

Проучването ще бъде публикувано в сп. Astronomy & Astrophysics.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase