Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Имейлите в Gmail на висши американски представители, военни и журналисти са били мишена на хакерска атака, идваща от Китай, съобщиха световните агенции, цитирайки представител на Google.

Китайски политически активисти и длъжностни лица от други азиатски държави също са били мишена на атаката.

От Google припомнят, че наскоро започна кампания за събиране на паролите и на личните данни на потребителите на имейл услугата. От компанията посочват, че сигурността не е била нарушена, но някои пароли са били получени чрез измама.

„Google засече и предотврати кампанията, която цели получаване на паролите и наблюдение на електронните пощи. Уведомихме жертвите и подсигурихме акаунтите им. В допълнение, уведомихме съответните държавни органи “, заявиха от компанията в сряда.

Пиратската атака вероятно е идвала от северозападния китайски град Цзинан.

Става дума за т. нар. „фишинг“ атака, при която определени потребители са подмамени да разкрият паролите за електронните си пощи чрез сайт, който прилича на Gmail, но в действителност е управляван от хакери.

След като се сдобият с паролите, те пренасочват входящата поща към други имейли.

Белият дом обяви, че е започнало разследване във връзка с твърденията за хакерска атака, но не вярват да е имало пробив в имейлите на представители на американското правителство.

Новината дойде в момент, когато в Лондон се провежда международна конференция за интернет сигурността.На нея представители на компании за интернет сигурност предупредиха, че кибератаките се извършват толкова бързо, че светът има нужда от приемането на своеобразен договор за неразпространение на киберударите, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase