Снимка: Reuters

Майк Финк и Грегъри Чамитоф ще останат в историята като последните астронавти-членове на екипаж на совалка, излизали в открития космос. Двамата успешно отделиха 15-метровата ръката-манипулатор от совалката "Индевър" и я монтираха на Международната космическа станция (МКС), за да бъде използвана и след края на програмата "Космическа совалка", предаде Асошиейтед прес.

Четвъртата космическа разходка в рамките на последната мисия на "Индевър" е и последната в историята на програмата "Космическа совалка" на НАСА.

Преди да се върне на борда на МКС след успешното изпълнение на задачата, астронавтът Грегъри Чамитоф заяви: "Космическата станция е апогеят на човешките постижения и международното сътрудничество. Дванадесет години изграждане с участието на 16 страни – сега това е небесният Партенон и порталът към нашето бъдеще. Поздравления за всички за успешното завършване на конструкцията".

Всички бъдещи разходки в космоса, в това число и единствената в рамките на последната мисия на совалката "Атлантис" през юли, ще бъдат извършвани от обитателите на Международната космическа станция.

Още едно важно събитие бе отбелязано по време на излизането на Чамитоф и Финк в открития космос – 1000 часа извън пределите на МКС.

Преди последната космическа разходка, започнала в петък сутринта в 4,30 часа по Гринуич, астронавти са прекарали общо 995 часа извън Международната космическа станция. По план Майк Финк и Грегъри Чамитоф трябваше да останат в космоса 6,5 часа, но разходката им продължи 7,5 часа.

Излизането на двамата астронавти е 159-ата космическа разходка за изграждането и поддръжката на Международната космическа станция. Историята започва през 1998 г. с роботизираното прикачване на американския модул "Юнити" към руския базов блок "Заря". Оттогава МКС – проект на стойност 100 милиарда долара с участието на 16 страни, се е разраснал до съоръжение с тегло 455 000 килограма, летящо в орбита на 355 километра над Земята.

По време на разходката си в космоса - девета за Финк и втора за Чамитоф, двамата астронавти отделиха ръката-манипулатор от совалката "Индевър" и я монтираха на МКС, за да бъде използвана и след края на програмата "Космическа совалка".

Сензорната система служи като удължение на роботизираната ръка на совалката, за да се инспектират щетите при изстрелването. След монтирането й на МКС ръката-манипулатор ще бъде използвана, за да се увеличи досегът на роботизираната ръка на станцията.

Скачената с Международната космическа станция совалка "Индевър" е на своята последна мисия в космоса. "Прекрасна е. "Индевър" е невероятна совалка", каза Финк в началото на последната космическа разходка. "Изглежда така, сякаш мястото й е точно тук", допълни Грегъри Чамитоф.

По време на излизането си в космоса двамата астронавти се насладиха и на невероятната гледка към Земята от разстоянието от 355 километра над нея. "Уау, най-красивата планета в Слънчевата система", възкликна Финк.

По-късно през деня Майк Финк ще подобри рекорда на САЩ от 377 дни в космоса. Астронавтът е живял два пъти по шест месеца на Международната космическа станция. За него настоящият полет на "Индевър" е първи като член на екипаж на совалка.

"В ранните години на програмата мисии с една или две разходки в космоса бяха огромно предизвикателство. Със сегашните мисии до МКС с три или четири излизания в открития космос сме постигнали огромен напредък", казва директорът на полетите Дерек Хасман от НАСА.

Американската космическа агенция планира още една мисия на совалка – през лятото. Тогава "Атлантис" ще достави едногодишни запаси за МКС. Изстрелването на совалката е планирано за 8 юли.

Космическите совалки бяха единствените достатъчно широки кораби, които са в състояние да доставят по-обемен товар на Международната космическа станция. Руските, европейските и японските кораби могат да пренасят само по-малък полезен товар.

Астронавтите, обитаващи станцията, също излизат в открития космос, независимо от посещенията на совалките.

Полетът на "Атлантис" през юли ще бъде последният в 30-годишната програма "Космическа совалка" на НАСА. След "пенсионирането" им трите действащи совалки – "Дискавъри", "Атлантис" и "Индевър", ще бъдат предоставени на различни музеи в САЩ.

НАСА ще насочи усилията си към разработването на нови кораби, които могат да пътуват до недостъпни за совалките места отвъд пределите на МКС. Дотогава астронавтите ще бъдат превозвани до станцията с руските космически кораби "Союз".

Последната, 16-дневна мисия на "Индевър", започна на 16 май.

Совалката и 6-членният й екипаж ще се отправят обратно към Земята късно в неделя. "Индевър" трябва да се приземи на космическия център "Кенеди" в 6,32 часа по Гринуич на 1 юни.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase