Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Свръхмощна експлозия на гигантска звезда на повече от 13,14 милиарда светлинни години от нас е най-далечният обект, наблюдаван с телескоп, съобщиха Асошиейтед прес и Би Би Си. Учените от университета на Калифорния в Бъркли мислят, че експлозията на гама лъчи, наблюдавана с телескопа "Суифт", е станала само 520 милиона години след Големия взрив.

Избухванията на гама лъчи са много кратки, но извънредно мощни. Те светят ярко като милиони слънца и затова са сред обектите, които се виждат най-лесно в Космоса. Далечната експлозия е обозначена като GRB 090429B.
Наблюдавана е за първи път през 2009 г., но чак сега събраните данни показват, че тя е на ръба на видимата Вселена.

Звездата е била огромна. Масата й вероятно е била 30 пъти по-голяма от тази на Слънцето, каза ръководителят на изследването д-р Антонио Кучара.

Има и други кандидати за титлата "най-далечен космически обект". Телескопът "Хъбъл", който получи по-мощни инструменти през 2009 г., засне галактики, които изглеждат на разстояние почти колкото GRB 090429B, а евентуално и по-далече.

"Хъбъл" обаче наблюдава галактики, а GRB 090429B е отделна звезда. От тази гледна точка, тя може да е уникална. Учените изследват с интерес подобни далечни обекти, защото те дават информация за еволюцията на ранната Вселена и им помагат да обяснят защо космосът е в сегашния си вид. Особено интересна за тях е първата популация звезди - горещи сини гиганти, образували се от студения неутрален газ.

Те са просъществували кратко, като са дали първите тежки елементи. Интензивната им ултравиолетова светлина е "изпържила" неутралния газ наоколо, откъснала е електрони от атомите и се е получила дифузната междугалактическа плазма, която още се улавя между близките ни звезди.

Затова освен със статута си на рекордьор GRB 090429B предизвиква интерес сред астрономите с това, че е от този период на рейонизация.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase