Скорошният срив в защитата на PlayStation-мрежата показа, че да имаш сложна парола, не може да ти гарантира онлайн сигурност, посочва engadget.com.

Дори невъобразима поредица от букви и цифри може да бъде открадната от хакери, и впоследствие използвана за злоупотреби с лични данни.

В тази връзка екип експерти от Американския университет в Бейрут е създал софтуер, който да засили защитните функции на избраната от потребителя парола. И дори да запази функционалността й при виртуална кражба.

Как става това? При въвеждане на парола програмата изисква няколко повторения. Така се засича темпото, с което натискате съответните бутони на клавиатурата. След това софтуерът прави анализ и го „прикрепя” към въведената парола като допълнителна форма за потвърждение за автентичност.

Впоследствие, дори и при правилно изписана парола, достъпът до защитеното съдържание е невъзможен, ако темпото не е идентично със записаното от подсигуряващия софтуер. Разбира се, този метод не гарантира абсолютна защита, но създава доста сериозна преграда пред кибер-престъпниците.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase