Пилотираният космически кораб "Союз ТМА-21" стартира тази нощ от космодрума Байконур към Международната космическа станция. Той носи името "Гагарин" в чест на 50-годишнината от полета на първия космонавт Юрий Гагарин, съобщава ВВС.

На борда на кораба е руско-американски екипаж от следващата експедиция, която ще работи в орбита пет месеца. Със "Союз" на станцията ще пристигнат командирът на кораба Александър Самокутяев, борд инженерът Андрей Борисенко и астронавтът от НАСА Роналд Гаран, който също ще изпълнява ролята на борд инженер на МКС.

Скачването на "Союз ТМА-21" с МКС е предвидено за 7 април в 2,18 ч. българско време на автоматичен режим.

Първоначално стартът беше предвиден за 30 март, но беше отложен заради проблеми в работата на една от системите на кораба. Роскосмос съобщи по-рано, че уредът "Квант-В", който е станал причина за отлагането на старта, е бил заменен.

След прекратяването на полетите на американските совалки тази година руските кораби "Союз" остават единственото средство за превоз на екипажи към и от МКС.

Талисман на новата експедиция стана плюшено кученце, което командирът на кораба Самокутяев е взел със себе си в орбита. Освен това космонавтите са отнесли със себе си филм за Юрий Гагарин и икона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase