Общ преглед

Компанията "Локхийд Мартин" представи изпитателен модел на космическия кораб "Орион" на тестова площадка край Денвър, съобщи "Дейли Мейл".

По първоначалния проект "Орион" трябваше да замени совалките и да върне човек на Луната в рамките на програмата "Съзвездие" на Джордж Буш.

Президентът Барак Обама отмени цялата програма за Луната миналата година, като даде предимство на по-авангардна ракетна технология. Два месеца по-късно обаче той даде одобрението си за проекта "Орион", но във версия за товарен и спасителен кораб.

НАСА се надява корабът да бъде използван и за пилотирана мисия до астероид още през 2019 г. Изпитателният модел, макар и да няма керамична изолация отвън, отвътре е съвсем завършен. Представители на "Локхийд Мартин" имат амбицията "Орион" да стане пилотиран космически кораб от ново поколение, дори да стигне до една от луните на Марс.

"Орион" има модул за екипаж и товари, двигателен модул, електрозахранване, система за прекъсване на изстрелването, която спуска безопасно капсулата, ако има проблем с ракетата.

Изпитанията сега са на системите за скачване на "Орион" с Международната космическа станция. Резултатите ще бъдат използвани и за първата капсула "Орион". Работата по нея ще започне през август.

Много от компонентите на "Орион" ще се използват повторно за следващите полети, включително и някои електронни системи. Самият кораб обаче ще лети само веднъж заради огромното напрежение върху него при изстрелването и повторното влизане в атмосферата.

Първият орбитален полет на капсула "Орион" е предвиден за 2013 г.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase